En pædagog og en præst har sammen skrevet en bog om, hvordan man åbner for samtaler om uforløst sorg. Udgangspunktet er udviklingshæmmedes sorg, men bogen rammer bredt.

Opdateret d. 14. december 2018

Af: Trine Vinther Larsen (journalist), Foto: Colourbox

Ensomhed. Svær tilknytning. Og uønskede overflytninger til nye bosteder. Mange udviklingshæmmede bærer på stor sorg og oplevelser af tab, som de aldrig har talt med nogen om.

Det blev den pædagoguddannede Susanne Hollund klar over, da hun i 1980’erne begyndte at arbejde med udviklingshæmmede voksne på bostedet Enggården på Mors.

I arbejdet med beboernes livshistorier så hun, hvor meget sorg de ofte gemte på.

Senere, i Landsbyen Sølund i Skanderborg, udviklede hun og botilbuddets præst, Line Rudbeck, et undervisningskoncept for, hvordan man kan tale om sorg og død, og nu har makkerparret samlet deres mangeårige erfaringer i bogen ’Når udviklingshæmmede sørger’. Børn&Unge har interviewet Susanne Hollund.

Hvem kan bruge bogen?

»Vores erfaringer stammer fra samtaler med voksne udviklingshæmmede, men måden vi arbejder med trøst og tilknytning på tager udgangspunkt i det normale barns udvikling og i generelle sorgteorier. Bogen rammer derfor bredere og kan også bruges til sorgsamtaler med børn og unge. Udviklingshæmmede menneskers udviklingsalder svarer ikke til deres levealder, men er ofte som det lille barns. Derfor beskriver bogen terapeutiske metoder til børn og spædbørn som effektive måder at tale med udviklingshæmmede på.«

Hvorfor er samtalen vigtig?

»Uanset alder og uanset, hvem man er, er det vigtigt at få åbnet op for sorgen. Indenfor spædbarnsterapi siger man, at alt usagt binder energi, og at man aldrig må lade barnets smerte blive glemt. Og udviklingshæmmede skal ikke gå glip af, at der findes enkle måder at tale om usagte på. På Sølund så vi beboerreaktioner, hvor vi fejlfortolkede og troede, at beboeren havde brug for medicin, men når vi fik talt om, hvad der var sket i beboerens liv og taget fat om det, så forsvandt symptomerne og medicinbehovet.«

Hvilke konkrete tip giver bogen?

»Vi beskriver eksempelvis, hvordan arbejdspladsen kan lave en omsorgsplan. I en børnehave kan den handle om, hvordan børnene orienteres, hvis et barn måske har mistet sin mor. Man kan lave en mindebog eller deltage i begravelsen. Når et dødsfald sker på en døgninstitution, kan planen handle om at have lys og dug klar, og at man samles og mindes den døde.«

Hvorfor er sorg aktuelt?

»Jeg ved ikke hvorfor, men der står sorg i hver avis, man åbner, vi har fået et nationalt sorgcenter og sørgende tilbydes psykologhjælp. Vi har haft en forskrækkelse for at tale om død og sorg i en menneskealder, men nu kommer det frem. Det er skønt.«


 

Pressefoto, Socialt Fagforlag

Om bogen

’Når udviklingshæmme de sørger – en bog om tab, sorg og trøst’ præsenterer læseren for casehistorier, sorgteorier og pædagogiske redskaber til at lindre sorg og smerte i forbindelse med små og store tab i livet. Særligt relevant for pædagoger og pårørende. Udgivet på Social Fagforlag. Vejl. pris 175 kr.

Om forfatterne
Susanne Hollund har pædagogbaggrund, og som mangeårig institutionsleder på et bosted har hun arbejdet med udviklingshæmmedes livshistorier. Sammen med præst og medforfatter til bogen Line Rudbeck har hun undervist i emnet tab og sorg i arbejdet med udviklingshæmmede.