Har du tør hoste, feber eller vejrtrækningsproblemer, skal du ringe til din læge for at få en tid til coronatest.

Opdateret d. 11. oktober 2021

Af: Julie Fristed Hansen, Journalist, foto: Colourbox

Alle med symptomer på coronavirus skal fremover testes. Det sker som et led i kampen for at stoppe smittekæderne. Det var budskabet på pressemødet mandag den 20. april, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke sagde:

»Alle, der har symptomer, skal blive testet. Det betyder helt konkret, at hvis du har tør hoste, hvis du har feber, hvis du har problemer med vejrtrækningen, så er rådet: Ring til din læge – eller uden for åbningstiden ring til lægevagten. Så vil du blive visiteret til en test så hurtigt som muligt. Det er den mest effektive måde, vi kan stoppe smittekæderne på.«

Derfor er det vigtigt, at du ikke møder op hos lægen, hvis du har mistanke om corona, men derimod ringer.

Ifølge sundhedsministeren er det muligt at teste langt flere, fordi kapaciteten nu er til det.

»Sundhedsstyrelsen er i denne uge i gang med at udvide retningslinjer til præcis test. Det er noget, som alle ved, vi har arbejdet hårdt på at få. Nemlig mere testkapacitet. Nu er kapaciteten her. Derfor kan vi gå videre med næste skridt.«

Glæder BUPL 

Den igangværende genåbning af Danmark, hvor blandt andre skoler og daginstitutioner er begyndt at åbne, spiller desuden også en rolle.

»Genåbningen her betyder også, at flere mennesker vil være i mere kontakt med hinanden. Derfor er det, at genåbningen hænger tæt sammen med dels flere test, og dels de retningslinjer, vi kender med at holde afstand og have god håndhygiejne,« sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

BUPL har længe presset på for, at pædagoger, som har mistanke om smitte, kan blive testet. Derfor glæder det BUPL’s formand Elisa Rimpler, at testkapaciteten nu bliver øget.

»Godt at flere kan blive testet – vigtigt her i genåbningen,« tweetede hun blandt andet efter pressemødet.

Så mange skal testes

Testaktiviteten øges på sygehusene, hvor endnu flere vil blive testet. Derudover oprettes TestCenter Danmark, som er telte opsat i landets fem regioner, der også skal teste danskere uden symptomer. I TestCenter Danmark vil man arbejde med både virus-testen og antistof-testen. Sidstnævnte kan vise, om du har haft COVID-19.

I sundhedsvæsnet forventer Sundhedsministeriet, at man hurtigt vil nå op på 12.000 daglige tests. TestCenter Danmark arbejder på at nå op mod 20.000 tests dagligt.