Selv om specialpædagogerne hverken skal strejke eller bliver lockoutet, er de som alle andre medlemmer af BUPL en del af konflikten, og de har mulighed for at deltage udenfor arbejdstiden.

Opdateret d. 21. marts 2018

Af: Mikkel Kamp, journalist

Hvordan kan vi støtte vores kolleger, der måske skal strejke eller bliver lockoutet? Hvorfor må vi ikke være med? Den type spørgsmål har flere specialpædagoger stillet efter det stod klart, at der måske er både strejke og lockout på vej, men at specialpædagogerne skal arbejde, som de plejer – mens kollegerne kæmper deres sag.

Udenfor arbejdstiden er der dog god mulighed for at vise sin sympati og støtte, siger Birgitte Conradsen, der er næstformand i BUPL.

»Man kan deltage i demonstrationer, som ofte ligger udenfor arbejdstiden, og så kan man løbende være i dialog med den lokale fagforening, der kan fortælle, hvad man kan gøre. Måske er der brug for, at nogen bager en kage til et møde eller lignende. Alle medlemmer af BUPL er jo i konflikt, selv om det ikke er alle, der skal strejke eller bliver lockoutet,« siger hun.

Undså strejkeramt arbejde

Når hverken BUPL eller KL har udtaget specialpædagogerne til strejke eller lockout, skyldes det hensynet til børnene, de arbejder med.

»Nogle børn med særlige forudsætninger vil sikkert fint kunne klare det, mens andre risikerer at blive sat tilbage i udvikling. De børn tager vi hensyn til,« fortæller Birgitte Conradsen.

Nogle BUPL-medlemmer, der arbejder på specialområdet, vil måske komme til at arbejde samtidig med, at nogle af deres kolleger på arbejdspladsen er lockoutet. I det tilfælde skal de undgå at udføre konfliktramt arbejde.

»Det er arbejdsgiverens ansvar at fordele arbejdet og afgøre, hvilke børn eller unge, der kan være på institutionen eller skolen. Hvis vores medlemmer er i tvivl, om det, de bliver sat til, er strejkeramt, så skal de kontakte deres tillidsrepræsentant eller den lokale fagforening,« siger Birgitte Conradsen.