Sommeren indbyder til udendørsaktiviteter, men når efteråret kommer, vil mange af insekterne have gavn af et insekthotel, hvor de kan søge ly og varme. Sommeren er derfor et oplagt tidspunkt at lave insekthoteller. Få guiden fra Børnehuset Hyrdehøj her.

Udgivet d. 27. juni 2019

Af: Cæcilie Kallehave Jensen (journalist), Foto: Claus Bech

Børnehuset Hyrdehøj i Roskilde har brugt foråret og sommeren på at bygge insekthoteller i både vuggestuen og børnehaven for at tiltrække forskellige dyr. Derudover fungerer insekthotellerne også som en del af institutionens arbejde med sammenspillet imellem natur, udeliv og science. Desuden lære børnene om biodiversitet i børnehøjde.

Et insekthotel består af kasser eller rum, som I kan indrette, så det bliver attraktivt for insekterne at bo der. Det er blandt andet med til at sikre, at insekterne har steder at søge hen, når vejret bliver koldere, men det er ikke kun insekterne, som får glæde af et insekthotel.

Både børn og voksne i Børnehuset Hyrdehøj bruger insekthotellerne til at se nærmere på dyrene og deres leveforhold og forstå, hvorfor det er vigtigt, at alle passer på insekterne ude i naturen.

Særligt i børnehaven har børnene også mulighed for at være med, når der skal bygges og indrettes insekthotel.

SE VIDEOEN: Børnehavebørnene i Børnehuset Hyrdehøj forklarer, hvordan de laver et insekthotel.

 

Byg jeres eget insekthotel

  1. Brug, hvad I har. Måske I har en gammel reol, som alligevel skulle smides ud – ellers kan I finde en på genbrugsstationen. Den kan danne rammen for insekthotellet, fordi den i forvejen er ruminddelt.
  2. Byg. Sæt træstykker udenpå, så insekthoteller bliver mere robust og kan holde til at stå ude hele året. Vi brugte rester fra vores gamle bålplads. Her kan børnehavebørnene sagtens være med til at måle, hamre, save og bygge. I kan sætte en plade på tværs i rummene, så I får flere rum til jeres insekter.
  3. Fyld ind. Når rammerne er lavet, skal I blot ud i naturen og finde blade, mos, grene og kviste, som insekterne kan have gavn af. Her kan I undervejs tale med børnene om, hvorfor det er lige netop de ting, som jeres insekthotel skal indeholde for at dyrene vil bo der.

Kilde: Laila Nielsen, pædagog i Børnehuset Hyrdehøj