Der er en massiv bevægelse hen mod tidligere skolestart i gang. Det er dog ikke skolen, men fritidsordningen, som børnene begynder på – nogle gange længe før den egentlige skolestart. Men måske er der mere brug for at rykke børnehavepædagogikken op mod skolen, mener lektor Anja Hvidtfeldt Stanek.

Udgivet d. 19. juni 2019

Af: Steffen Hagemann, journalist / Foto: Michael Christophersen,

Skolestarten er i august. Men allerede nu er langt de fleste kommende skoleelever begyndt i fritidsordning. Landet over er det nemlig blevet mere og mere udbredt med en tidlig start i fritidsordning.

I Grantoften BFO i Ballerup begynder børnene 1. maj. Det er vi tilfredse med, lyder det fra pædagog Signe Borgstrøm, for så kan fritidsordningen nå at arbejde med børnenes relationer og skolens rutiner.

Men man skal passe på med at rykke skolen for langt ned, advarer Anja Hvidtfeldt Stanek, lektor på SDU, der har kortlagt, hvordan kommunerne arrangerer overgangen fra børnehave til skole.

»Det ligner en god idé at forsøge at rykke børnehavepædagogikken op mod skolen og bryde med idéen om, at skoleparathed bliver til ved at rykke skolen længere ned,« siger lektor Anja Hvidtfeldt Stanek.

Læs også:

Forsker: Tidlig SFO start er et økonomisk eksperiment med pædagogiske konsekvenser

Skolen starter længe før første skoledag

Læs mere om forskningen i Børn&Unge nr 8/2019.