Hovedlus i danske institutioner er almindelige, og problemet er vokset, siden vi fik de første daginstitutioner. Find gode råd til, hvordan du som pædagog kan være med til at komme de ubudne gæster til livs.

Udgivet d. 2 maj, 2017

Af: Kurt Balle Jensen, Journalist

Biolog, ph.d. og luseekspert Kim Søholt Larsen, har gennem firmaet KSL Consulting i mange år forsket i og rådgivet om bekæmpelse af lus. Han mener, at man altid i institutionerne skal huske, at bekæmpelse af lus først og fremmest er forældrenes opgave.

Kim Søholt Larsen opfordrer til, at der snakkes hovedlus på forældremøder, men det må aldrig være sådan, at institutionen overtager ansvaret. Det handler meget om information fra institutionens side, fastslår han.

 

Lusesæsoner

Man kan tale om 3 primære lusesæsoner:

 1. Den største er lige efter sommerferien,
 2. Den næststørste ligger efter jul
 3. Den tredjestørste er efter påske.

I februar er problemet med hovedlus mindst, men når det begynder at blive varmere om foråret, bliver der flere tilfælde med lus.

 

Fakta om lus
 • Hovedlus er 2-3 mm lange, uden vinger og har seks ben. De lever i hårbunden, og deres eneste næring er blod, som de indtager hver 3.- 6. time.
 • Hovedlus lægger dagligt 7-10 æg, som hæftes fast til hårene tæt ved hårroden.
 • Efter 7-11 dage klækkes ægget, og efter lige så lang tid er hovedlusen parringmoden.
 • Hovedlus lever cirka 30 dage.
 • Hovedlus smitter hoved mod hoved eller ved fælles brug af kam, hue mv. Lus kravler, de hopper ikke.

 

4 Gode luseråd fra Sundhedsstyrelsen
 • Informer alle forældre, hver gang der er konstateret lus hos et barn.
 • Kontroller eventuelt, om barnet er startet i behandling, når det møder på dagen, efter at institutionen eller skolen har konstateret lus.
 • Tag emnet op på forældremøder, så forældrene kender deres ansvar.
 • Aftal eventuelt faste lusekampagner i årets løb, gerne efter ferier.

 

Lus og behandling

Lus kan behandles med lusemidler og/eller kæmning af vådt hår med balsam.

Risikoen for videresmitte nedsættes, hvis lusene opdages hurtigt, og behandling straks sættes i gang.

 

Har barnet lus?

Det kan klø at have lus, men der kan gå flere uger, fra et barn har fået lus, til det begynder at klø. Ikke alle børn med lus oplever kløe. Ved mistanke er den bedste måde at undersøge for lus at rede håret igennem med en tættekam fra hovedbund til hårspids. Tættekammen bankes af på et hvidt underlag, og det afredte undersøges – eventuelt ved hjælp af en lup. Hvis håret er vådt, kan barnet sidde med et hvidt håndklæde omkring sig. Lus findes oftest bag ørene og i nakken.

Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er pædagogernes, men for­ældrenes opgave at undersøge for lus. Der er dog institutioner, hvor man gør det, og der kan være forskellige regler fra kommune til kommune.

 

Hav klare retningslinjer

Skolen eller daginstitutionen bør have retningslinjer for, hvordan og hvornår forældrene oplyses om lus. Det oplagte tidspunkt er i forbindelse med institutions- eller skolestart og ved fund af lus.

 

Skal tøjdyr mv. fryses?

Lus kan ikke leve mere end et par døgn væk fra en hovedbund. Derfor er der ingen grund til at fryse eller vaske tøjdyr, sengetøj mv. Læg det væk et par dage, og lad eventuelt børnene blive væk fra legerummets madrasser i to døgn efter lusefund.


Vidste du …

Man kan få kropslus af dårlig ­hygiejne. Hovedlus har derimod intet med hygiejne at gøre.

Piger har oftere lus end drenge. Det kan skyldes, at piger generelt har længere hår end drenge, og at håret dermed nemmere kommer i direkte kontakt med andre pigers hår.


Kilder

Kilder til denne guide skrevet af Kurt Balle til fagbladet Børn&Unge:
Sundhed.dk,
Sundhedsstyrelsen,
Institut for Agroøkologi – Aarhus Universitet,
Netdoktor.dk