Radikale Venstre vil styrke fritidspædagogikken med 600 millioner kroner mere om året til det hårdt trængte fritidsområde. Beløbet indgår i et større børneudspil, der også vil hæve pædagogandelen i dagtilbud, korte skoledagen med en time om dagen og give skolerne mere frihed.

Opdateret d. 10. august 2021

Af: Steffen Hagemann, journalist / Foto: Claus Bech,

Fritidspædagogikken har i den grad brug for et økonomisk løft, mener de radikales børne- og undervisningsordfører Lotte Rod. Derfor præsenterer hun og Det Radikale Venstre nu en plan, der skal løfte fritidsområdet med 600 millioner kroner om året.

”Vi ser jo, at forældrene melder deres børn ud af SFO’en, fordi de synes, de betaler for meget for noget, der er for dårligt. Jeg mener, vi har en fuldstændig brændende platform for at ville vores fritidspædagogik. Svaret er ikke, at der er flere børn, der bare skal gå hjem efter skole. Svaret er, at vi laver så gode fritidsinstitutioner, at forældre igen vælger dem til,” siger hun.

I alt vil partiet sætte fire milliarder kroner af til at løfte børneområdet, hvis det ellers kan finde flertal for forslaget i Folketinget. Ud over fritidsområdet skal der også bruges penge på bedre uddannelse til lærere og pædagoger, til at hæve pædagogandelen i dagtilbud til 75 procent, og til at sætte folkeskolen mere fri, så skolerne selv kan bestemme, hvordan undervisningen skal tilrettelægges.

Skolerne kan holde fast i de lange skoledage, hvis de ønsker, men forslaget giver også skolerne mulighed for at forkorte skoledagen med en time på alle klassetrin.

”Det har også den pointe, at børnene kan være længere tid i fritidsinstitutionerne, for der skal være tid til at lave gode pædagogiske aktiviteter, tid til at lege med sine venner – og også at kunne lave ingenting,” siger Lotte Rod.

Vi skal prioritere sammen

Hvordan de 600 millioner kroner skal bruges i SFO, fritidshjem og klub, ligger ikke fast endnu, siger Lotte Rod.

”I første omgang er det vigtigt at få sat pengene af, så vi overhovedet får prioriteret fritidspædagogikken igen. Vi skal finde løsningerne i et partnerskab med hinanden,” siger Lotte Rod og påpeger, at der er rigeligt at bruge pengene til:

”Jeg vil jo gerne have de fede værksteder, kaniner, byggelegepladser, uddannede pædagoger og pædagoger nok. Og forældrebetalingen er for høj. Alt det kan vi ikke få for pengene, så derfor skal vi have en snak med hinanden om, hvad vi skal prioritere først,” siger hun.

Vil gøre alt for et løft til fritidsområdet

Nu gælder det om at samle flertal for udspillet, og det kan blive en stor opgave at få andre partier med på at bruge fire milliarder kroner på at prioritere børn og unge, forklarer Lotte Rod. Men skulle det vise sig umuligt at få flertal for den store plan, så betyder det ikke, at forslaget om de 600 millioner kroner til fritidspædagogikken også falder bort, understreger hun.

”Jeg vil gøre alt for, at fritidsinstitutioner får et løft. Hvis man bare gør skoledagen kortere uden at give flere penge til SFO og fritidshjem, så sker der det, at det hverken bliver rigtig fedt i fritidsdelen eller i skolen. Vi har som politikere en vigtig opgave i både at gøre skoledagen kortere og sørge for, at vi igen prioriterer fritidspædagogikken,” siger Lotte Rod.

BUPL: Superskønt

BUPL’s formand Elisa Rimpler glæder sig over udspillet fra de radikale.

”Det er superskønt, at der er et parti, som har fokus på fritidsområdet. Det er også resultatet af, at deres børneordfører, Lotte Rod, har været meget interesseret i vores perspektiv på fritidsområdet og ihærdigt har forfulgt det,” siger BUPL’s formand.

Hun roser også forslaget for, at det lægger op til, at parterne skal inddrages i, hvordan pengene skal bruges.

”Det er noget af det, der gik galt med folkeskolereformen – at man kørte over dem, der har fagligheden og skal udføre den opgave, politikerne sætter dem til.”

Men hvorvidt forslaget reelt rækker til at løfte fritidsområdet, kommer helt an på, hvordan folkeskolen ser ud, hvis man korter skoledagen og opgiver nogle af reformens elementer, påpeger Elisa Rimpler.

”Hvis man fjerner alle understøttende undervisningstimer, så vil de 600 millioner kroner måske ikke engang dække den øgede åbningstid i fritidsordningerne. Så hvis man gør det og vil have mere kvalitet, skal der også mere oven i de 600 millioner.”

Se hele udspillet fra Det Radikale Venstre her