En sygemeldt pædagog tabte sag i Højesteretten, der blåstempler, at ens chef kan få adgang til fortrolige oplysninger fra lægen. Mens pædagogens sag er på vej til menneskerettighedsdomstolen, bliver reglerne nu ændret.

Udgivet d. 4 oktober, 2017

Af: Steffen Hagemann, Journalist

Det var helt i orden, at indholdet af dybt private og fortrolige samtaler mellem en læge og en sygemeldt pædagog blev givet videre til såvel leder som forældrebestyrelse i en vuggestue i Hvidovre. Det stadfæstede Højesteret i februar.

»Jeg er rystet over, at vi tabte sagen, at man holder med arbejdsgiveren i stedet for den sygemeldte,« sagde den pågældende pædagog dengang til Børn&Unge.

I BUPL var man også dengang rystet over Højesterets dom, og derfor har man nu sendt sagen videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi dommen ifølge BUPL er en krænkelse af konventionens artikel 8 om ret til respekt for privatliv og familieliv. Sagen afventer en nærmere vurdering hos menneskerettighedsdomstolen, så en afgørelse der har lange udsigter.

 

Lovændring på vej

Men nu sker der til gengæld noget i Danmark, der kan sikre, at andre ikke får blotlagt deres privatliv på samme måde som pædagogen.

Samtidig med statsminister Lars Løkke Rasmussens åbning af det nye folketingsår tirsdag den 3. oktober blev der fremlagt et lovkatalog. Til januar vil Beskæftigelsesministeriet fremsætte et lovforslag, der ’har til formål at ændre reglerne for arbejdsgiveres aktindsigt i sygedagpengesager således, at arbejdsgiveres adgang til ikke-relevante oplysninger om ansattes sygeforløb begrænses/afskæres’, som der står i lovkataloget.

 

Minister reager på pædagogs sag

Det er netop pædagogens omdiskuterede sag, der har fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at reagere. Oprindeligt havde han lovet et udspil før sommerferien, men det løfte har han ikke kunne indfri.

»Ting tager tid, når der er mange interessenter blandet ind, men jeg er faktisk ked af, at jeg ikke nåede at komme med et udspil inden sommerferien. Det er på alle måder urimeligt. Man skal kunne besøge sin læge, uden at der bliver botaniseret i ens sygdomsforløb«, siger Troels Lund Poulsen til dagbladet Politiken.

Maria Muñiz Auken, advokat i BUPL, glæder sig over, at beskæftigelsesministeren nu vil gøre noget ved reglerne:

»Det er glimrende, at de tager hul på at ændre reglerne, så andre ikke kommer i samme situation som vores pædagog.«