Pædagogernes Pension (PBU) har solgt alle aktier i Walmart og ekskluderer supermarkedsgiganten fra sine fremtidige investeringer. Det er det stærkeste signal, vi kan sende, siger PBU-direktør Sune Schackenfeldt.

Opdateret d. 7. august 2018

Af: Trine Vinther Larsen (Journalist), Foto: Colourbox

Arbejdstagerrettigheder, som for danske pædagoger er helt naturlige, eksisterer ikke for mange ansatte i den amerikanske supermarkedsgigant Walmart, hvor Pædagogernes Pension (PBU) ellers igennem længere tid har haft aktier.

Eksempelvis er de ansatte i supermarkedskæden blevet forhindret i at organisere sig i fagforeninger, og kvindelige jobansøgere er blevet afkrævet en graviditetstest.

Derfor har PBU solgt alle aktier og ekskluderer nu også Walmart fra sine fremtidige investeringer.

Det vedtog en enig PBU-bestyrelse, kort før sommerferien satte ind, og direktør Sune Schackenfeldt kalder skridtet det stærkeste signal, som pædagogernes pensionsselskab kan sende.

»Som udgangspunkt vil vi nødigt eksludere, fordi vi så ikke længere er en kritisk stemme. Det er faktisk vores allersidste udvej og et skridt, vi bruger meget sjældent, men det er altså for at sende det stærkeste signal om, at arbejdstagerrettigheder betyder særligt meget for os,« siger han.

Ingen udsigt til forbedringer

Sune Schackenfeldt, direktør i PBU / Pressefoto.

PBU har haft aktier for 32 millioner kroner i Walmart, oplyser direktøren, der også vurderer, at pensionsselskabet som ’kritisk investor’ i butikskæden har været med til at modarbejde blandt andet børnearbejde hos nogle af virksomhedens underleverandører.

Men i forhold til arbejdstagerrettigheder har forsøgene på positiv påvirkning indefra mødt en mur.

»For arbejdstagerrettigheder kan vi se, at Walmart, specielt i USA, men også andre steder i verden, grundlæggende ikke respekterer, at man organiserer sig i en fagforening. Det mener vi er problematisk, og når vi er inde i problematiske investeringer, så vil vi gerne have udsigt til, at tingene kan ændre sig, og det var der ikke her,« siger Sune Schackenfeldt om den endelige eksklusion af Walmart.

Pædagogers beslutning

Tidligere har også psykologernes og magistrenes pensionsselskab, MP Pension droppet deres investeringer i Walmart.

Når Pædagogernes Pension nu følger efter, er det afslutningen på en længere proces, hvor pædagogernes pension har spurgt sine delegerede pædagoger til råds, fortæller Mette Skovhus Larsen, forretningsudvalgsmedlem i BUPL og en af fagforeningens to bestyrelsesmedlemmer i PBU.

Mette Skovhus Larsen, BUPL / Fotograf: Ulrik Jantzen.

»På et delegeretmøde sagde de delegerede meget klart, at vi i PBU ikke længere skal investere vores penge i selskaber, som undergraver de rettigheder og gode vilkår, som vi har kæmpet for at få her i Danmark, og det blev indstillet til bestyrelsen at ekskludere Walmart. Det er den indstilling, der på det følgende bestyrelsesmøde i juni blev vedtaget, og som nu bliver eksekveret,« fortæller hun.

Både hun og PBU-direktør Sune Schackenfeldt er glade for den medlemsindflydelse, der på denne måde er i PBU.

»I andre pensionsselskaber går man jo ikke ud og spørger medlemmerne, så jeg synes, det er en særlig smuk konstruktion her hos os, at pædagoger har været med til at tage stilling,« siger direktøren.

Tager socialt ansvar

Foruden medlemsindflydelse gør PBU også særligt meget ud af socialt ansvarlige investeringer.

På hjemmesiden skriver pensionsselskabet således, at det er sat i verden for at skabe størst mulige pensioner for pædagogerne, men ’på en ansvarlig måde’.

»Vores politik er aktivt at tage socialt ansvar, for eksempel når det handler om virksomhedsskat, børnearbejde og arbejdstagerrettigheder. Der er rigtig mange penge samlet i pensionsselskaber, og vi prøver at investere nogle af dem, der hvor vi mener, vi kan forandre forholdene til det bedre. Nogle gange kan det lade sig gøre, og andre gange må vi sende et signal ved at trække os fra vores investeringer, og håbe at andre følger med – det har vi før gjort med Ryan Air, og nu gør vi det med Walmart,« siger Mette Skovhus Larsen.

Over 1.000 virksomheder

Som kritisk og social invester i over 1.000 virksomheder arbejder PBU efter retningslinjerne fra FN’s Global Compact – en sammenslutning af virksomheder, der har forpligtet sig til at overholde grundlæggende standarder for god virksomhedsopførsel, når det kommer til samfundsansvar og bæredygtighed.

Dertil samarbejder PBU med et engelsk firma, Global Asset Management (BMO), som kan overvåge problematiske virksomheder eller hjælpe PBU med dialogen med dem, fortæller Sune Schackenfeldt.

Er der andre virksomheder, I er i dialog med nu?

»Det er typisk ikke noget, vi offentliggør. Men vi er løbende i dialog med firmaer og får stemt imod ledelserne på generalforsamlingerne, hvis der er udfordringer. Vi kan se en tendens til, at der specielt er amerikanske virksomheder, som har en anden tilgang til arbejdstagerrettigheder. Det har Walmart, men også Tesla, hvor vi heller ikke har investeringer,« siger PBU-direktøren.

Vidste du?

Supermarkedsgiganten Walmart har på verdensplan butikker i 28 lande. Virksomheden blev stiftet i 1962 af Sam Walton, og Walton-familien er i dag en af verdens rigeste.

Tidligere er supermarkedskæden ifølge Finans.dk også blevet bandlyst af blandt andre oliefonden i Norge, ATP og PFA.