Pædagogerne og børneperspektivet skal tilgodeses i stedet for at tale i tal, målinger og koncepter. Sådan lyder opsangen fra pædagogerne til Kommunernes Landsforening.

Udgivet d. 14. juni 2018

Af: Mathilde Graulund, Journalist

Kommunerne skal være bedre til at se tingene i børneperspektiv i stedet for et økonomisk perspektiv.

Det var pædagogernes vigtigste budskab til Kommunernes Landsforening i debatten om det gode børneliv i BUPL’s telt på Folkemødet. 37,3 % af pædagogerne valgte i app’en appgree, hvor BUPL stiller spørgsmål til medlemmerne, at denne opsang til KL var den vigtigste.

»Der er så meget fokus på styring og på bundlinjen, at vi faktisk misser det vigtigste, som er, hvordan vi skaber kvalitet for det enkelte barn og for de børnefællesskaber, vi har,« sagde formanden for BUPL, Elisa Bergmann i debatten.

Børn skal ikke vejes og måles

I BUPL teltet blev der diskuteret, hvem der bestemmer det gode børneliv, og hvad et godt børneliv egentlig er. Elisa Bergmann debatterede med Jens Ive, der er næstformand i KL’s børne- og undervisningsudvalg. I KL vil man have robuste børn og er fortaler for flere målinger og data om børns læring. Det sender debattens ordstyrer Mette Frobenius fra P4 en stikpille til ved at spørge: ‘Kan vi ikke bare lade børnene være børn og lade dem lege uden at måle dem?’

»Det kan vi sagtens. Men jeg tror ikke, at børnene behøver at opleve, at vi måler dem. Børnene har det fint, imens vi måler dem. Det hele går ud på at give børnene et bedre liv, ved at vi bliver klogere og gør tingene med en større faglighed og får større indsigt,« sagde næstformanden i KL’s børne- og undervisningsudvalg.

Pædagogernes formand mente, at de tests børn og pædagoger bliver mødt af er for smalle. Børn er forskellige, og det er ikke en dårlig ting, sagde hun.

»Vi skal ikke have konceptualiseret barndommen. Vi skal ikke lave quickfixes. Vi kan ikke lave målinger, når det handler om børns udvikling. Det ved vi som pædagoger. Det vigtige er, at vi kan se, at børnene har det godt og trives. Vi skal ikke måle og veje alle børn,« sagde Elisa Bergmann i torsdagens debat.

Pædagog vil høres

Midt under debatten i teltet stak pædagog Tina Skaarup Olesen fra Aarhus hånden i vejret. Hun var træt af, at pædagogerne ikke bliver hørt i debatten om et godt børneliv.

»Jeg vil gerne som pædagog også blive hørt, for det er mig, der er fagpersonen. Der er aldrig nogen, der glemmer at spørge ingeniørerne til råds med Storebæltsbroen, men ingen spørger mig som pædagog, fordi alle har en holdning til børnelivet. Og der bliver vi ikke anerkendt som fagpersoner,« sagde Tina Shaarup Olesen, der er pædagogisk leder i institutionen Kløverhulen i Aarhus.