Den selvejende integrerede institution Stakhaven i Valby har fået gode kort på hånden i kampen mod snotnæser og feber: Kontrakter med forældrene giver et godt samarbejde om børns sygdom.

Udgivet d. 27. november 2018

Af: Mikkel Prytz (journalist), Modelfoto: Colourbox

En god snak, en fornuftig aftale – og underskrifter fra alle parter. Sådan er opskriften på forældresamarbejdet om syge børn i den selvejende integrerede institution Stakhaven i Valby i København.

»Kontrakterne betyder, at der ikke længere er dårlige oplevelser med at ringe et sygt barn hjem. For vi gør det jo på den måde, forældrene selv har ønsket, og de ved godt, at vi ringer af hensyn til børnene,« siger pædagog Karina Geneser.

Hun fortæller, at også forældrene er tilfredse med kontrakterne:

»De føler, der bliver lyttet til dem og deres situation. Især er mange fædre glade for kontrakterne, fordi det virker mere seriøst og fagligt end en løs snak i garderoben. Kontrakterne har betydet, at vi i det hele taget har fået et bedre samarbejde med forældrene, og det kan vi også mærke, når det gælder eksempelvis børnenes sprog og motorik.«

Væk fra børnepasning

Baggrunden for kontrakterne er, at den integrerede institution havde nogle dårlige oplevelser, når de skulle ringe syge børn hjem til familien.

»Vi oplevede desværre, at nogle forældre blev irriterede på os, når vi ringede og bad dem hente deres syge børn. Og nogle gange afleverede forældrene børnene igen dagen efter, selvom vores sygepolitik siger, at børnene skal have 24 friske timer, før de bliver afleveret igen,« siger Karina Geneser.

»Vi vidste godt, at det skyldtes, at forældrene var for pressede. Men vi ville gerne væk fra et billede af pædagoger som nogle, der bare passer børn – og også syge børn – og så ville vi hen til en rolle med større faglighed og respekt om vores arbejde,« fortsætter hun.

Handler ikke bare om feber

Det var for godt et år siden, omtrent samtidig med, at Stakhaven ansatte en ICDP-vejleder, at institutionen begyndte at arbejde med forældrekontrakter omkring børnenes sygdom.

»Vi begyndte at tilbyde forældre et møde, hvor vi lytter til deres situation og fortæller om vores pædagogiske arbejde med deres børn. Vi forklarer dem, hvorfor deres børn ikke kan være syge, mens de er i institution, og vi spørger ind til, hvordan de ønsker at blive kontaktet, når der er sygdom,« siger Karina Geneser og understreger, at det ikke bare handler om børn med feber:

»Vi beder om forældrenes tillid til, at vi kan vurdere, når barnet er for uoplagt til at trives hos os.«


Stakhavens tre bedste råd

 

  1. Hold fast i kontrakterne, også selvom forældrene vil bryde dem
  2. Sørg for, at jeres leder bakker jer op i forhold til forældrene
  3. Følg op på kontrakterne med jævne mellemrum sammen med forældrene