Pædagogerne i Børnehuset Nord i Slagelse hjælper unge mødre til en god start ved at støtte dem allerede under graviditeten og i tiden efter fødslen. »Al den tvivl, jeg har haft, er blevet manet i jorden lige med det samme,« fortæller Lizette Vad Jespersen, mor til Martin på 14 måneder.

Udgivet d. 27. maj 2019

Af: Marie Bille, Journalist

»Jeg har lige en fortælling om hvor GODT det kan gå, når der er 3 børn pr voksne i vuggestuen.«

Sådan starter Lizette Vad Jespersen et opslag på facebook i en debat om minimumsnormeringer, hvor hun fortæller om det forløb i vuggestuen under projektet God start – ung mor, hun har været igennem siden hun blev gravid med sønnen Martin, der i dag er 14 måneder. Et forløb hun og hendes familie i dag er meget taknemmelige for, skriver hun videre i opslaget.

»Jeg har bare oplevet at få rigtig meget hjælp. Jeg står virkelig fast i min rolle som forælder nu, for alle de spørgsmål og al den tvivl, jeg har haft, er blevet manet i jorden lige med det samme,« fortæller Lizette Vad Jespersen til Børn&Unge.

Da Lizette Vad Jespersen blev mor som 21-årig havde hun ingen erfaringer med små børn. Hendes sundhedsplejerske foreslog hende derfor at deltage i projektet God start – ung mor, som er et tilbud i Slagelse Kommune, hvor vuggestuer støtter den kommende mor allerede under graviditeten og efter fødslen. Formålet er, at klæde forældrene på til at skabe en bæredygtig relation til deres barn og derved give barnet og familien bedre udviklingsmuligheder.

Lizette Vad Jespersen begyndte at komme i Børnehuset Nord et par gange om ugen under i de sidste måneder af graviditeten.

»Jeg så de daglige rutiner og virkelig bare observerede, hvordan pædagogerne opdragede på børnene, og hvordan de leger og lærer. Det var jeg rigtig glad for. Jeg fik tilknyttet en fast pædagog derude, hvis jeg havde nogle spørgsmål,« fortæller Lizette Vad Jespersen.

Besøg af pædagog og sundhedsplejerske

Efter fødslen fik Lizette Vad Jespersen besøg af både sundhedsplejerske og pædagog Ida Koch fra vuggestuen, og de fortsatte med at komme på skift hver uge. Da Martin var fire en halv måned, startede Lizette Vad Jespersen med at komme i vuggestuen sammen med ham.

»Han lå i barnevognen og hørte alle lydene, måske lige var oppe ved mig og få noget mad og så ned og putte igen. Ikke noget stort, vi var der bare. Det gik der et godt stykke tid med, hvor vi stille og roligt trappede op, og hvis jeg havde spørgsmål, spurgte jeg alt, hvad jeg ville.«

Martin startede selv i vuggestuen, han var 11 måneder gammel. Den rolige indkøring har givet både Lizette Vad Jespersen og Martin en god start på institutionslivet, oplever hun.

»Jeg har haft ro i maven, for Martin har kendt pædagogerne, siden han lå i min mave. Han har kendt omgivelserne og hørt lydene, og pædagogen har været hjemme hos mig, og det har gjort en verden til forskel,« siger Lizette Vad Jespersen.

Tid til at snakke

I Børnehuset Nord oplever pædagog Ida Koch også, at indsatsen gør en stor forskel for de unge mødre i projektet God start – ung mor.

»Vi får tildelt ressourcer, så vi kan vikardække, og det giver os tid sammen med den unge mor til at få nogle gode snakke om de ændringer, der sker i hendes liv og om nye rytmer og børns tilknytning. Den tid er godt givet ud,« siger hun.

»Når de unge piger bliver lyttet til, anerkendt og mødt, så får vi nogle selvstændige unge kvinder, der handler. Vi har mødre med forskellig baggrund, ressourcer og udfordringer. Nogle skal have en lille hånd, og andre skal have mere hjælp til at blive guidet igennem det at blive forælder.«

For Lizette Vad Jespersen har samtalerne med Ida Koch også handlet om, hvordan hun selv havde det indeni i forhold til at blive mor.

»Det har betydet rigtig meget for mig, at pædagogerne har bekræftet mig i at det, jeg gør, er godt nok, og at Martin er sund og rask og trives,« siger hun.

»Martin er så glad for at være i vuggestue nu, så han nærmest hopper over til pædagogerne, når han ser dem og vil ikke med hjem igen. Det er jo bare superdejligt. Det har virkelig været en hjælp for mig som mor, at kunne stå fast i rollen og have et barn, som er tryg ved at være i vuggestue.«

Om ’God start – ung mor’

God start – Ung mor er et projekt, hvor Slagelse kommune tilbyder unge kvinder, der snart skal være mødre, et praktikforløb i en vuggestue samt individuel støtte under graviditeten af en pædagog fra vuggestuen og den kommende sundsplejerske. Kvinden kommer i vuggestuen allerede i den sidste del af graviditeten og får besøg af pædagog og sundhedsplejerske under barslen. Når barnet er tre-fire måneder starter mor og barn sammen i vuggestuen og bliver guidet til en god start på forældreskabet og institutionslivet. Forløbet fortsætter med et udvidet forældresamarbejde, til barnet er to år.