Kristoffer Larsen og Annette Cronval er blandt de første vindere af en ny pris til pædagoger, der gør en særlig indsats for at give børn oplevelser med natur, tal og teknologi.

Opdateret d. 2. maj 2018

Af: Mikkel Prytz, Journalist

Helt vildt og et kæmpe skulderklap. Sådan tager pædagog Annette Cronval imod beskeden om, at hun har modtaget Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris.

»Jeg vidste jo godt, at vi var indstillet. Men jeg tænkte ikke, at vi ville få prisen. Det er ikke det, man går og tænker over, når man bare laver det, man godt kan lide,« fortæller Annette Cronval, der fik prisen på 100.000 kr. sammen med en kollega.

Halvdelen af prisen går til Lindevejs Sciencehus i Hillerød, hvor Annette Cronval arbejder, mens resten er personlig og altså går til pædagogerne selv.

Pædagog Annette Cronval er stolt og beæret over at have fået prisen.

»Så nu kan det godt være, jeg skal en tur til Island med familien. Det er et stort ønske hos os, og nu har vi fået en håndsrækning til det,« siger Annette Cronval.

Vandprøver og magnetisme

Annette Cronval har sammen med andre pædagoger fra Hillerød taget en diplomuddannelse i science, som hun har kunnet lægge oveni pædagoguddannelsen, hvor hun fulgte naturfagslinjen.

»Vi laver forskellige temaer med børnene, eksempelvis om vand eller om årstiderne. Jeg har blandt andet været med til at lave et forløb over flere dage, hvor jeg havde børnene med ved en sø. Vi tog vandprøver og lavede vores eget rensningsanlæg,« fortæller Annette Cronval.

Hun har også lavet emnekasser, som indeholder redskaber og en manual til forskellige eksperimenter.

»Så kan andre pædagoger tage kasserne med til deres institutioner og lave forløb om magnetisme eller andet. På den måde har man en aktivitet, som er nem at komme i gang med. Det synes kollegerne er fantastisk, og børnene bliver nysgerrige og får lyst til mere,« siger Annette Cronval.

Ventede med at fortælle om prisen

Kristoffer Larsen måtte bide sig i læben og hoppe på stedet i lang tid for ikke at afsløre over for kollegerne, at han havde fået en pris for sit arbejde med natur og science.

Novo Nordisk Fonden uddeler prisen for første gang i år. Prisen gives til en pædagog eller et team både øst og vest for Storebælt, og der er således også en glad modtager at finde i det vestlige Danmark. Han hedder Kristoffer Larsen og arbejder i Fussingø Naturbørnehave i Randers – og han fik faktisk beskeden for et stykke tid siden, men måtte vente med at fortælle kollegerne det, til prisen blev offentliggjort.

»Så jeg har bidt mig grundigt i læben og hoppet meget på stedet for ikke at sige noget,« griner Kristoffer Larsen.

»Jeg har arbejdet her i over 20 år og altid med et naturvidenskabeligt fokus. Og jeg har ikke gjort det alene. Jeg har en god leder og gode kolleger, som har støttet op om arbejdet i mange år,« fortæller Kristoffer Larsen, som kalder prisen for en stor anerkendelse.

Altid noget under barken

»Jeg kan godt lide, at børnene har hænderne i det, vi beskæftiger os med. Jeg udnytter, at de i denne alder har mulighed for at være så meget udenfor. De bor jo allerede i verden, og jeg forsøger at åbne den mere op. Hvis man ikke ved noget om skoven, er den bare grøn og kedelig, men der er altid noget under barken og altid en historie om det enkelte dyr, der kan fange børnene,« siger Kristoffer Larsen.

Når han sætter gang i nye projekter, er det altid i tre trin: Forberedelse, feltarbejde og dokumentation.

»Vi forbereder først aktiviteten, og så skal vi ud og arbejde i felten. Til sidst prøver vi at få børnenes oplevelser ud gennem hånden og ned på papir. De tegner simpelthen de bænkebidere eller græshopper, vi har undersøgt. Og når jeg hører, at de kan formidle deres nye viden videre til forældrene – så er vi nået i mål med noget,« siger pædagogen.

 

Om Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris

  • Prisen uddeles for første gang i år
  • Den er ‘målrettet engagerede og dygtige pædagoger, der i daginstitutioner giver børn positive oplevelser med natur, tal og teknologi’
  • Der findes en vinder både øst og vest for Storebælt, og hver vinder får 100.000 kr.
  • 50.000 går til pædagogen eller pædagogteamet selv, og 50.000 går til institutionen
  • Institutionens andel skal anvendes til udvikling af det pædagogiske arbejde med det naturfaglige læreplanstema
  • Læs mere om prisen