Pædagog Sarah Due har skrevet bogen ’Den dag børnehaven lukkede.’ Den kan købes som e-bog hos Saxo og kan være med til at få ord på alt det, der skete, da børnenes hverdag blev sat ud af kraft af noget mystisk, uforståeligt og farligt.

Opdateret d. 21. april 2020

Af: Kurt Balle Jensen, journalist

Den dag, børnehaverne lukkede, fik pædagog og cand. pæd. i materiel kultur didaktik Sarah Due en idé: Hvorfor ikke skrive en børnebog om corona? Når hun fik ideen netop denne dag, skyldtes det en ganske bestemt inspirationskilde:

»Det skyldtes min fireårige datter. Hun reagerede rigtig meget og blev pludselig bange. Så tænkte jeg, at hun jo ikke er det eneste barn, der synes, at det her er mærkeligt. Jeg ved jo fra mit faglige virke, at bøger kan være meget gode for de børn, der ikke selv kan italesætte de ting, de er bange for. Når de oplever de samme følelser gennem en bogs personer, kan det åbne for en snak,« siger Sarah Due.

Og så gik hun i gang. Hun skrev om Esther, der havde glædet sig til at lege med sine veninder i børnehaven, men som pludselig får at vide, at børnehaven er lukket. De skal være hjemme for ikke at blive smittet med en sygdom. Og Esther bliver straks bange for, at hendes far så skal blive smittet på sit arbejde.

»Den frygt fik min datter også, og hun er blevet bange for, hvordan det skal gå for noget familie, der er i isolation. Det påvirkede hende rigtigt meget, og det er klart, at det her er noget, der i det hele taget påvirker børnene. Jeg har da også fået tilbagemeldinger fra forældre, der synes, at bogen lægger op til gode dialoger med børnene. Og det er netop det, jeg gerne har villet med bogen,« siger Sarah Due.

Ord på usikkerhed og angst

Hun mener, at bogen stadig er aktuel, selv om den handler om den dag, børnehaven lukkede. Nu er børnene kommet tilbage til deres børnehave og de andre har alle været igennem noget af det samme, som de selv har, og har nok også nogle af de samme spørgsmål.

»Det er jo ikke noget, de af sig selv begynder at snakke om, de vil hellere bare lege. Men bogen kan bruges til at få ord på, og det kan være godt for de børn, der stadig har en usikkerhed og en angst for alt det, de hører om sygdommen,« siger Sarah Due.

Bogens målgruppe er børnehavebørn, men forfatteren har også læst den for sin niårige søn, og han fik også noget ud af den. Den forklarer på sin egen måde nogle af de begreber, som børnene hører igen og igen i disse tider, og så er den spækket med forfatterens egne tegninger.

Download gratis tegninger til farvelægning

Bogen kan købes som e-bog på saxo.com. Derudover kan man gå ind på Sarahdue.com under ’gratis ting’. Her ligger fire tegninger, der kan frit downloades og printes ud, hvorefter børnene kan farvelægge dem. De fire tegninger viser hovedpersonen Esther tage tøj på, vaske hænder og klippe gækkebreve. Desuden er der en tegning, hvor familien spiser middagsmad.

Sarah Due har i sin cand. pæd. i materiel kultur didaktik taget speciale i alternative læringsprocesser og miljøer. Hun har siden 2010 arbejdet med æstetisk virksomhed hos børn og brugt kreativiteten som værktøj til at udvikle børn, samt til at forstå dem. Derudover arbejder Sarah Due som udøvende kunstner.