Pædagogernes Pension, PBU, har som den eneste af de største danske pensionskasser ingen investeringer i våben til den humanitære katastrofe i Yemen.

Udgivet d. 11. december 2020

Af: Mikkel Prytz (journalist), Modelfoto: Colourbox

Knap 3 milliarder kroner. Så mange penge har de største danske pensionsselskaber i alt investeret i Saudi Arabiens og De Forenede Arabiske Emiraters leverandører af våben til den blodige konflikt i Yemen. En konflikt, som FN kalder for tidens største humanitære katastrofe. Det viser en rapport fra organisationen Oxfam IBIS, der har som sit mål at bekæmpe ulighed og uretfærdighed.

Organisationen har udvalgt en række amerikanske og europæiske våbenproducenter, der har leveret våben til konflikten i Yemen, og undersøgt, hvor meget de 16 største danske pensionskasser har investeret i disse virksomheder. Den eneste pensionskasse, der ikke har aktier i våbenproduktionen, er Pædagogernes Pension, PBU.

Der er derfor ros til PBU fra generalsekretær i Oxfam IBIS Kristian Weise:

»Det er virkelig stærkt, at Pædagogernes Pension går foran og viser vejen for de andre pensionskasser. Både i forhold til den aktuelle sag om våben, der ender i Yemen-krigen. Men også på andre områder, som for eksempel inden for ansvarlig skat, hvor Pædagogernes Pension også er meget progressive.«

 

Dobbelt gevinst for pædagoger

Administrerende direktør i PBU Sune Schackenfeldt forklarer, at PBU de seneste ni måneder har skåret ned på antallet af aktieselskaber, som pensionskassen investerer pædagogernes pensionsopsparing i. Det er gjort for at forhindre, at PBU investerer i selskaber, der ikke handler ansvarligt og bæredygtigt. Helt konkret er PBU gået fra at investere i flere end 3.700 forskellige virksomheder til kun at have ejerskab i 651 virksomheder.

»Det er en proces, vi har besluttet os for på baggrund af drøftelser med bestyrelsen og PBU’s delegerede, og jeg er derfor glad for, at vi er det eneste danske pensionsselskab, der ikke har ejerskab i de undersøgte våbenproducenter,« siger Sune Schackenfeldt, som understreger, at PBU’s nye fokus ikke betyder mindre afkast til pædagogerne.

PBU arbejder nemlig med en såkaldt dobbelt bundlinje, som betyder, at pensionskassen både har fokus på afkast og ansvarlighed.

»Vi beviser igen og igen, at det kan betale sig at arbejde på denne måde, hvor vi har et godt blik for, hvad pædagoger kan stå inde for, samtidig med at vi leverer en høj værdiskabelse. Set over fem år har vi leveret det højeste afkast i pensionsbranchen, og vi ser også ud til at komme godt igennem krisen og få et pænt plus i år,« siger den administrerende direktør.

Han oplyser, at PBU gerne vil helt ned på kun at have investeringer i 300 forskellige virksomheder.

 

Mindre tålmodighed

Tidligere er PBU, på lige fod med andre pensionsselskaber, blevet kritiseret for at fastholde investeringer i selskaber, der optræder kritisabelt i forhold til eksempelvis miljø eller menneskerettigheder. Ved de lejligheder har Sune Schackenfeldt forsvaret ejerskabet, fordi danske pensionskasser på den måde kan være med til at påvirke store virksomheder i en mere bæredygtig og ansvarlig retning.

Nu giver PBU ikke lige så lang snor til virksomheder, der træder forkert, forklarer han.

»Vi er blevet mere kritiske og mindre tålmodige og vil ikke længere vente på virksomheder, som ikke bevæger sig mod den grønne omstilling eller har andre problematiske indstillinger,« siger den administrerende direktør og fortæller, at PBU for nyligt har valgt at ekskludere 144 selskaber, som fortsat udvikler og anvender fossile brændstoffer, og som ifølge PBU’s vurdering ikke lever op til internationale aftaler.

»Vi vil investere pædagogernes pensionsmidler i virksomheder, som tager den grønne omstilling alvorligt, og som har en solid og langsigtet måde at tænke på. Og vi har bevist, at de samme virksomheder også er de mest bæredygtige at investere i økonomisk set,« siger han.