Den 5. oktober fejres World Teachers Day, men hvad er det, og hvorfor er det også en festdag for pædagoger? Få overblikket i denne guide fra Børn&Unge.

Udgivet d. 2. oktober 2019

Af: Af Mikkel Kamp, journalist

Hvad er World Teachers’ Day?
I 1994 besluttede UNESCO, som er FN´s organisation for uddannelse, at fejre verdens undervisere med en årsdag. Det var også her datoen den 5. oktober blev fastsat. Siden dengang er årsdagen blevet udbredt til flere end 100 lande.

Er det kun lærernes dag?
Det korte svar er nej. Det er en international festdag, og internationalt bliver ordet ’teacher’ brugt om stort set alle, der arbejder professionelt med børn, unge og uddannelse helt fra de mindste børn til universitetsniveau. Derfor er det også pædagogernes dag.

Hvorfor holder man World Teachers’ Day?
Årsdagen er en mulighed for at fejre undervisernes afgørende rolle i samfundet. De er med til at give elever uvurderlig viden, som de kan bruge i deres liv, på job og som aktive medborgere i et moderne samfund. Dagen handler i høj grad også om at sætte fokus på, at uddannelse er en fundamental menneskeret, som alt for mange ikke har adgang til.

Er der et tema?
Hvert år har World Teachers’ Day et tema. I 2019 er det ”Unge lærere: Professionens fremtid.” Det giver blandt andet afsæt for at diskutere, hvordan man kan tiltrække og fastholde talenterne i skoler og dag- og fritidstilbud.

Hvordan fejres dagen?
Med fejringer i omkring 100 lande er det vidt forskelligt, hvad der foregår. I nogle lande får lærere og pædagoger små gaver, andre steder er der koncerter eller opvisninger, mens dagen flere steder i Danmark fejres med små markeringer udenfor skolen, når personalet møder om morgenen. Som en del af fejringen er der også et stort arrangement i UNESCOs hovedkvarter i Paris.

Hvad gør man, når den 5. oktober falder på en lørdag?
Da børn ikke går i skole om lørdagen i Danmark, markeres dagen fredag den 4. oktober.