Umiddelbart er det klassiske klubaktiviteter, men der ligger et stort socialpædagogisk arbejde nedenunder, siger forsker Kirsten Elisa Petersen om det arbejde, pædagoger udfører i udsatte boligområder.

Opdateret d. 27. november 2019

Af: Steffen Hagemann, journalist

Byggern siger: ’Alle er her, så kom.’ Så kort kan Mustafa Esen, fast bruger af Byggern i Jennumparken i Randers, forklare, hvorfor han tilbringer en del af sin fritid der.

Klubber som Byggern spiller en stor rolle i udsatte boligområder, hvor pædagoger ikke kun står for klassiske klubaktiviteter, men også udfører et stort socialpædagogisk arbejde, viser Kirsten Elisa Petersens forskning. Hun er lektor på DPU, Aarhus Universitet.

De unge kommer ofte på grund af aktiviteterne, men bliver på grund af relationerne til de voksne, viser hendes forskning.

De unge ser klubaktiviteterne som et alternativ til kriminalitet og bander, og pædagogerne spiller også her en forebyggende rolle.

 

Læs: Forskning dokumenterer: Relationer holder bander på afstand

Læs rapporten ‘Fritids- og ungdomsklubbers betydning for børn og unges hverdagsliv og fællesskaber i udsatte boligområder.’