Den 1. september 2020 tager vi hul på en ny ferielov, hvor du optjener feriedage hver måned og kan afholde dem med det samme. Få svar på dine spørgsmål om den nye ferielov her.

Opdateret d. 2. september 2020

Af: Mathilde Graulund, Journalist

Hvordan optjener jeg feriedage?

Fra nu af optjener du cirka 2 feriedage pr måned, du er ansat. Det svarer til, at du har optjent 25 dage, når du har været ansat et år. Og det er uanset, om du er fuldtids- eller deltidsansat. Ferien aftales med din leder.

Hvornår må jeg holde ferien?

Fremover kan du holde ferien allerede måneden efter, du har optjent den. Det er derfor man kalder det samtidighedsferie. Det vil sige, at de 2 feriedage, du optjener her i september, kan du holde allerede i oktober.

Hvornår ligger ferieåret?

Fremover optjener du ferie fra 1. september til 31. august året efter. Ferien skal bruges i denne periode plus de efterfølgende fire måneder frem til 31. december.

Hvad så med min efterårsferie?

Når det bliver efterårsferie, har du kun arbejdet i september og har derfor kun optjent 2,08 dages ferie. Dermed har du ikke nok til en hel uges efterårsferie i oktober.

Men – som noget nyt har din arbejdsgiver mulighed for at give dig ferie på forskud. Det betyder, at du kan aftale med din arbejdsgiver, at du kan holde betalt ferie, før den er optjent. Så kommer din feriekonto i minus.

Du kan også bruge 6. ferieuge eller feriefridage, hvis du har det til gode.

Hvad med mit ferietillæg?

Fremover får du ferietillægget i to portioner. Den ene portion sammen med lønnen for maj og den anden portion med lønnen for august.

Kilder: BUPL, Borger.dk og Politiken.dk.

Læs mere om, hvad ferieloven betyder for dig her.