En særlig afart af corona betyder nu, at Nordjylland skal lukke ned. Daginstitutioner skal fortsat holde åbent, dog må børnene kun være i små, faste grupper. I skolerne håndhæves afstandskrav, mens de store børn sendes hjem til fjernundervisning.

Opdateret d. 3. november 2021

Af: Steffen Hagemann, journalist / Foto: Colourbox,

Syv nordjyske kommuner bliver nu lukket ned. En variant af coronavirus, der har bredt sig fra mink til mennesker, og som kan betyde, at en kommende coronavaccine ikke kommer til at virke efter hensigten, skal stoppes, inden den når at brede sig yderligere.

De nordjyske beboere fra de syv kommuner opfordres kraftigt til ikke at krydse kommunegrænsen, ligesom beboere i de nærliggende kommuner ikke må tage ind i de berørte kommuner.

Offentlige og private arbejdsgivere skal hjemsende alle, der ikke arbejder i kritiske funktioner, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften, hvor nedlukningen af Nordjylland blev præsenteret.

»Der er tale om en reel nedlukning af Nordjylland,« sagde hun.

Pædagoger varetager kritiske funktioner i denne sammenhæng.

De syv kommuner, der bliver berørt:

  • Hjørring
  • Jammerbugt
  • Frederikshavn
  • Vesthimmerland
  • Brønderslev
  • Thisted
  • Læsø
Stadig åbne institutioner og skoler

Dog skal daginstitutioner og skoler ikke lukke, men fra på mandag bliver de også ramt af restriktioner, fastslog statsministeren.

»Dagtilbud skal stadig passe børn, men det skal være i mindre og i faste grupper,« sagde Mette Frederiksen.

Dermed er daginstitutioner tilbage til en situation, der minder om genåbningens første fase.

For skolerne gælder, at der skal være mindst en meters afstand mellem børnene på alle grundskoler til enhver tid. De store børn fra 5.-8. klasse skal dog hjem og fjernundervises.

BUPL: Ressourcer til rengøring og arbejde i mindre grupper

BUPL’s formand Elisa Rimpler fastslår, at BUPL er klar til at indgå i det videre arbejde med Børne- og Undervisningsministeriet og kommunerne for at sikre pædagogerne bedst muligt, nu institutioner og skoler skal forblive åbne.

»Det er en alvorlig situation, og man skal passe rigtig godt på alle frontmedarbejderne, som pædagogerne er iblandt. Man skal sørge for, at institutionerne får ressourcer til ekstra rengøring og til at arbejde med børnene i mindre grupper, for det er der behov for,« siger hun.

De næste to døgn vil BUPL deltage i møder med børne- og undervisningsministeriet, og på møderne skal det aftales, hvordan restriktionerne skal omsættes i dagtilbud, fritidsordninger og skoler, fortæller Elisa Rimpler.

»Vi vil i den proces have rigtig meget øje for, hvordan vi understøtter pædagoger og ledere bedst muligt, så de ikke oplever at stå helt alene med ansvaret for nedlukningen. Det er vigtigt, at man får den nødvendige hjælp,« siger hun.

Læs om tiltagene på børne- og undervisningsområdet i Nordjylland her.