Hvad spørger du din måske kommende kollega om til jobsamtalen? Læs i denne guide fem pædagogers favoritspørgsmål, når det gælder om at ansætte den rigtige pædagog på et oplyst grundlag.

Opdateret d. 8. november 2021

Af: Clara Leck Bachmann (journalist), Modelfoto: Colourbox

Det er en kunst at stille netop de spørgsmål, der gør det muligt at ansætte den rigtige pædagog på et oplyst grundlag. Pædagoger, der har siddet på begge sider af bordet, kommer med fem eksempler på gode, konkrete spørgsmål, som du kan stille ansøgerne under jobsamtalen:

 

Hvordan leder man dig bedst muligt?

”Spørgsmålet gjorde, at jeg følte mig anerkendt og værdsat. Lederen udviste interesse for, hvordan jeg bedst kunne bruge mine kompetencer, og hvordan jeg kunne fungere optimalt på min arbejdsplads. Jeg vidste fra det øjeblik, at det var min favoritledelsesstil – en leder, der tager ansvar, men samtidig respekterer sine ansatte og ser på dem som et værdifuldt aktiv. Jeg blev mødt i øjenhøjde og anerkendt for min person og faglighed.”

Jimmy Nielsen, støttekontaktperson, Klostermarkens familiecenter, Slagelse.

 

Hvilken aktivitet med børnene/de unge har du været særlig glad for?

”Spørgsmålet er godt, fordi det giver et indblik i, hvad ansøgeren motiveres af. Samtidig får jeg også information om, hvordan ansøgeren arbejder pædagogisk med børnene. Det eksempel, som ansøgeren kommer med, sender mig et tydeligt signal om, hvem han eller hun er, og jeg synes, at jeg får langt mere viden om ansøgeren, end hvis jeg for eksempel spurgte, om vedkommende kan nævne tre positive træk og tre negative træk ved sig selv.”

Anita Thybo Vilholm, pædagog, Låsby Skoles specialafdeling
for elever med autisme, Skanderborg.

 

Hvilke pædagogiske tilgange er du særlig optaget af?

”Jeg blev meget overrasket, da jeg fik det spørgsmål til min jobsamtale. Jeg tænkte længe over spørgsmålet de følgende dage efter samtalen. Jeg synes, det er vigtigt, at vi som pædagogfagligt personale anerkender vores individuelle tilgange, indgangsvinkler og personligheder, og derfor er det et superinteressant spørgsmål at stille til en jobsamtale. Man har mulighed for at finde ud af, hvordan den jobsøgende pædagog omfavner pædagogik i sin livsverden, og om vedkommendes syn kan kobles til institutionens værdier.”

Josephine Chrsitine Sønderup Felletoft, pædagog, Funder Børnehus i Silkeborg.

 

Hvad gør, at du går glad hjem fra arbejde?

”Jeg er nyuddannet, fra januar 2021, og blev ansat i mit første rigtige pædagogjob en måned efter. Til flere af jobsamtalerne stillede de dette spørgsmål, og det fangede min interesse, fordi jeg finder det relevant med et fokus på, hvordan ens arbejdsmiljø kan bidrage til øget trivsel på arbejdspladsen. Ved at have fokus på, hvordan man går glad hjem fra arbejde, og ikke hvordan man møder glad op, tager man udgangspunkt i, hvordan miljøet i institutionen er med til at skabe arbejds- og livsglæde, og det betyder alverden for mig.”

Josephine Christine Sønderup Felletoft,
pædagog, Funder Børnehus, Silkeborg.

 

Hvornår lærte du sidst noget nyt?

”Spørgsmålet kan give en fornemmelse for ansøgerens perspektiver og livssyn. Det er vigtigt for mig, at der ikke er noget rigtigt eller forkert svar på spørgsmålet. Ansøgeren kan både svare teoretisk og praktisk fagligt. Som forhenværende daglig leder på Springbræt Aarhus har jeg benyttet spørgsmålet flere gange. Jeg har både ansat ansøgere, der kom med længere svar om deres seneste læringssituation, og ansøgere, der kom med kortere svar. Indholdet i svaret er ikke så vigtigt for mig. Det handler mere om flowet i samtalen og ansøgerens reaktion på et forholdsvis simpelt, men også uventet nede-på-jorden-spørgsmål.”

Kenneth Ladefoged Andersen, kollegie­ansvarlig på Springbræt Aarhus Kollegiet, et botilbud for STU-studerende på Springbræt Aarhus.

 

Sådan spørger de fleste

Her er de spørgsmål, en ansøger oftest bliver stillet ved jobsamtaler:

 

  • Vil du præsentere dig selv?
  • Hvad er dine stærke sider?
  • Hvad er dine svage sider?
  • Hvorfor vil du gerne arbejde hos os?
  • Hvor ser du dig selv om tre år?
  • Hvad er en god chef for dig?
  • Hvor længe har du været jobsøgende?
  • Hvordan samarbejder du med andre?
  • Hvorfor skal vi ansætte lige netop dig?
  • Hvordan arbejder du under pres?

Kilder: Jobindex og Stepstone