COVID-19 har skabt en ny virkelighed, hvor børn og voksne er udendørs så meget som muligt. Det har fået Kerteminde Kommune til at investere millioner i institutionernes udearealer. Bl.a. får de bålhytter, bjælkehuse og overdækkede områder til leg, aktiviteter og plads til at spise i ly for regn og rusk. Det gavner både det pædagogiske arbejde og pædagogernes arbejdsmiljø.

Opdateret d. 20. april 2021

Af: Malene Mølgaard, Journalist

Når pædagog Nicoline Skov Holm-Jørgensen og kollegerne hjælper børnene i Bøgebjerg Naturbørnehave med aktiviteter som at male, tegne og at læse bøger, så foregår det i høj grad udenfor. Især efter coronavirus pludselig spredte sig over hele landet sidste år, og situationen krævede mest mulig udendørstid. Derfor tog Kertemindes politikere og forvaltning i 2020 en rask beslutning og investerede tre millioner kroner i bjælkehytter, bålhuse og overdækkede udearealer for at forbedre forholdene for børn og pædagoger i alle kommunens dagtilbud. Og i budgettet for 2020 er der afsat yderligere tre millioner kroner til formålet.

I Bøgebjerg Naturbørnehave betyder det mere overdækning og afskærmning med plexiglasplader, så børn og pædagoger kan opholde sig ud i ly for regn og sne.

”Nu er vi mere skærmet for vind og vejr og kan samle børnene i små grupper og lave de mere stille ting udenfor. Før var de spredt ud på legepladsen, men nu kan de få ro til at fordybe sig og sidde med kreative ting og male og tegne og læse bøger – også selvom det er vinter. Jeg synes, vi har fået trukket flere af indendørsaktiviteterne med ud,” fortæller Nicoline Skov Holm-Jørgensen.

Gør stor forskel

Hun er også arbejdsmiljørepræsentant (AMR) i Bøgebjerg Naturbørnehave og sætter derfor pris på opgraderingen af dagtilbuddenes udearealer ikke bare fra et pædagogisk, men også ud fra et arbejdsmiljømæssigt perspektiv:

”Arbejdsstillingerne er jo ikke specielt gode udenfor, det er koldt, man går rundt på hårdt underlag, og ofte sidder man på en bænk uden ryglæn. Sådan nogle ting gør, at på en 7-8 timers dag udenfor er der ikke mange gode stillinger for kroppen,” siger Nicoline Skov Holm-Jørgensen, der før hørte blandt kolleger også i andre institutioner, at de fik ondt i kroppen af at være ude i mange flere timer end normalt på grund af coronarestriktionerne.

Men med terrassevarmere, overdækning og læ har pædagogerne kunnet tage stole med udenfor og sidde på fx når de spiser med børnene.
”Nu kan vi sidde ordentligt ude med børnene i rimelige rammer, så det ikke er så hårdt at være ude hele tiden. Det har betydet helt vildt meget for arbejdsmiljøet,” forklarer hun.

Pædagog og AMR Nicoline Skov Holm-Jørgensen foran nogle af de nye udendørs faciliteter i Bøgebjerg Naturbørnehave. Alle daginstitutioner i Kerteminde Kommune har fået opgraderet udearealerne.

Nyt spillerum

Ifølge Jette Frandsen, der er fællestillidsrepræsentant for BUPL i Kerteminde, handler kommunens investering i bedre udearealer helt akut om at sikre børn og personale læ og ly, mens corona kræver mere udetid for at mindske smittespredningen.

”Vi har en kommune, der har gjort sit yderste for at passe godt på os og købt flyverdragter og vinterstøvler til os, når nu vi skulle være udenfor. Så vi har mødt en kæmpe forståelse i forhold til, at nu hjælper vi alle sammen hinanden for at smittespredningen er mindst mulig,” siger hun og tilføjer:

”Nu har vi nogle udendørsområder, hvor vi kan sætte os ned i en ordentlig højde og lave pædagogiske aktiviteter i fred og ro og tegne og klippe og klistre, som vi ved, er vigtige for børns udvikling, men som vi normalt ville gøre indenfor. Så det simpelthen for at understøtte, at vi kan være de bedst mulige pædagoger under de vilkår, der er. Det giver også et andet spillerum, at vi har lækre kvadratmeter udenfor, hvor det ikke gør så meget, at vi grisser lidt, og det skal da også bruges på den lange bane, når corona forsvinder,” tilføjer Jette Frandsen.

Sundere udenfor

Den tankegang får opbakning fra Hanne Værum, der er uddannet børnehavepædagog, men siden er blevet forsker og underviser på pædagoguddannelsen i Aarhus, hvor hun især har interesse i leg og aktiviteter på legepladsen og i naturen. Hun er stærk fortaler for, at danske børn skal være så meget ude som muligt.

”Sundhedsmæssigt er det også godt for de voksne. På legepladsen er der også en frihed i at slippe for forstyrrelser fra telefoner og administrative opgaver,” siger hun og understreger, at det selvfølgelig kræver varmt tøj, så pædagogerne ikke fryser i de mange timer ude, ligesom der skal være overdækkede områder med plads til at bevæge sig.

Men tiden udenfor skal planlægges bedre, så personalet ikke blot holder opsyn med børnenes leg.

”I danske dagtilbud associeres legepladsen ofte kun med leg, men hvorfor egentlig? Det er sundt at være ude, og man kan bruge legepladsen til både leg og aktiviteter og rutiner som at tegne, at læse bøger eller spise. Måske kan vi herhjemme godt bruge mere tid på at lære børnene, at man sagtens kan spise eller lægge puslespil ude. Det kræver bare, at man samarbejder og fx selv bærer tæppe og puslespil ud og ind ad døren,” siger Hanne Værum og fortsætter:

”Men pas på, at børnene ikke kun laver stillesiddende aktiviteter. Jeg tror, man skal have en målsætning om være aktive og bevæge sig, så pulsen kommer op. Og pædagogerne skal ikke bare stå stille og kigge. Børnene har jo ikke noget imod, at de voksne også slår kolbøtter og leger med.”

Her og nu

I Kerteminde oplever Jette Frandsen, at den fynske kommunes velvilje til at tænke i solide straksløsninger ikke bare styrker det fysiske arbejdsmiljø, men også løfter den psykiske trivsel.

”Det er virkelig gået stærkt. Man har sagt: Okay så gør vi det, og vi gør det i morgen!” siger fællestillidsrepræsentanten.

”Vi har et byråd og en administration, der har arbejdet utroligt hurtigt, så tingene også kommer ud og virke. Det er jo lige her og nu, vi har brug for at kunne gå ind under tag, når det regner og sner. Det bliver også rart med skygge til sommer, men de har været rigtig hurtige til at få det ud til os med det samme,” siger Jette Frandsen.

Pædagog og AMR Nicoline Skov Holm-Jørgensen er helt enig:

”Nu har jeg været i kommunen i 20 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende!” siger hun om den hast, daginstitutionernes udearealer er blevet indrettet til at kunne opholde sig på i mange timer.

”Plus det ikke er noget, vi selv har skullet finde ud fra vores egne budgetter. Det er simpelthen noget, vi har fået oven i hatten. Det er aldrig sket før,” siger hun med tryk på hver enkelt stavelse for at understrege, hvor stor betydning det har.

Kort om Kertemindes investeringer i udeliv

For at forbedre forholdene for børn i Kertemindes dagtilbud afsættes tre millioner kroner i 2022 til at udvikle udearealerne. Allerede i 2021 investerede kommunen tre millioner. Desuden skal der yderligere investeres 2,5 millioner kroner i 2021 til de nødvendige faciliteter, når der i de kommende år kommer flere pædagoger med indførelsen af minimumsnormeringer.