SF stiller ultimativt krav om minimumsnormeringer i daginstitutioner, hvis partiet skal pege på Mette Frederiksen som statsminister. Også resten af rød blok stiller krav til Socialdemokratiet.

Udgivet d. 9. maj 2019

Af: Mikkel Prytz (journalist), Modelfoto: Colourbox

Socialdemokratiet er kommet under pres fra de øvrige partier i rød blok, når det gælder spørgsmålet om normeringer i landets daginstitutioner.

SF har stillet det som et af to ultimative krav til S, at en ny regering senest ved den første finanslov skal indføre minimumsnormeringer – ellers vil SF ikke lægge stemmer til.

»Vi oplever pædagoger stå helt alene med op til 12 børn, og det er uacceptabelt i et børneliv,« siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr til Politiken om det ultimative krav til statsministerkandidat Mette Frederiksen (S).

Krav vækker genklang

Kravet fra SF til Socialdemokratiet vækker genklang hos de øvrige partier i rød blok, der skal fungere som parlamentarisk grundlag for en eventuel kommende regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Radikale Venstre taler ikke om ultimative krav, men lægger ikke desto mindre vægt på normeringerne i daginstitutionerne, når de skal pege på en ny statsminister.

»For Radikale Venstre er ordentlige normeringer i vuggestuer og børnehaver en af de vigtigste ting, og vi har derfor også selv rejst det som et af vores krav til en ny regering,« lyder det i et skriftligt svar til Børn&Unge fra børneordfører Lotte Rod.

Garanti fra start

Enhedslisten er klar til at gå endnu længere end SF og ønsker at få sikkerhed for, at der kommer forbedringer af velfærden på et endnu tidligere tidspunkt end ved finanslovsforhandlingerne:

»Med erfaring fra Thorning-regeringen synes vi, at det er for sent først at stille krav ved de første finanslovsforhandlinger. Vi mener, der skal stilles krav til Mette Frederiksen, om at hun skal garantere et løft af velfærden, heriblandt minimumsnormeringer, allerede i regeringsdannelsen,« siger børneordfører Jakob Sølvhøj, som tilføjer, at minimumsnormeringer er et af de krav, Enhedslisten lægger allerstørst vægt på.

Udover minimumsnormeringer stiller SF ifølge Politiken også krav til S om at afskaffe kontanthjælpsloftet, hvis partiet skal pege på Mette Frederiksen som statsminister.

Læs om SF’s krav til Socialdemokratiet i Politiken