Overenskomstforhandlingerne i 2021 skal give pædagogerne mere i løn. BUPL har på kongressen vedtaget seks politiske pejlemærker og gør klar til at tage mere indflydelse.

Opdateret d. 5. marts 2020

Af: Af Steffen Hagemann, journalist,

Mer’ i løn, løn, meget mer’ i løn, lød sangen foran forligsinstitutionen i foråret. De offentligt ansatte var på randen af en gigantisk lockout, netop fordi de krævede mere i løn. Men sangen blev hørt hos arbejdsgiverne, i hvert fald gav de indrømmelser, så alle offentligt ansatte kunne få en reallønsfremgang.

For pædagogerne var der lidt ekstra, nemlig en andel i en ligelønspulje, som skulle være med til at rette op på det faktum, at pædagogerne er de lavest lønnede blandt faggrupper med sammenlignelig uddannelseslængde.

Problemet er bare, at ligelønspuljen bedst kan ses som et lillebitte skridt frem mod ligeløn. For den udgør kun en lønforbedring på 0,08 procent.

Men ved næste overenskomst skal pædagogerne tage endnu et skridt mod højere løn. Det er i hvert fald målet for BUPL, der på kongressen har vedtaget en målrettet indsats, der gerne skal give pote ved overenskomstforhandlingerne i 2021.

»Vores tid er nu. Vi skal spille med de magenta muskler. Mere indflydelse er ikke noget, man får. Det er noget, man tager,« sagde BUPL’s formand Elisa Rimpler fra talerstolen.

Kongressen vedtog seks politiske pejlemærker for indsatsen:

  1. Ligeløn
  2. Rammer for det pædagogiske arbejde
  3. Pædagogfaglig ledelse
  4. Inddragelse af medlemmerne
  5. BUPL’s magtposition
  6. Den danske model

Se kongressens beslutning om pejlemærker for indsatsen (pdf)

Om et år afholder BUPL en ekstraordinær kongres udelukkende med fokus på overenskomstforhandlingerne.

BUPL sætter 3 millioner kroner af til den samlede ekstraordinære overenskomstindsats.