For få uger siden meldte KL ud, at kommunerne ikke skulle udbetale løn til hjemsendte medarbejdere i corona-risikogruppen. Men efter kritik fra BUPL ændrer KL nu standpunkt. Godt, at arbejdsgiverne tager ansvar, lyder det fra BUPL.

Opdateret d. 26. juni 2020

Af: Jesper Nørby, journalist

Efter flere ugers kritik fra BUPL og resten af fagbevægelsen anerkender Kommunernes Landsforening (KL) nu, at pædagoger og andre i corona-risikogruppen kan lave aftale med deres leder om at blive sendt hjem med løn, hvis det er farligt for dem at møde på arbejde.

Da Folketinget i maj offentliggjorte en aftale, som netop skulle gøre det muligt, meddelte KL ellers kommunerne, at det ikke kunne lade sig gøre.

Dermed fik en række kommunalt ansatte i risikogruppen pludselig at vide, at de – selv om de havde en aftale med deres arbejdsgiver – alligevel ikke ville få løn. I stedet skulle de søge om sygedagpenge. Børn&Unge skrev om sagen, hvorefter KL’s udmelding også mødte kritik fra Folketinget.

BUPL: Godt, at de tager ansvar

BUPL tog sagen op i Forhandlingsfællesskabet, der nu har forhandlet en aftale på plads med KL. Aftalen betyder, at kommunerne skal respektere de aftaler om hjemsendelse med løn, som er indgået mellem ledere og medarbejdere.

Resultatet skaber tilfredshed i BUPL.

»Det er et rigtig godt signal, at de kommunale arbejdsgivere tager ansvar for nogle af de mest udsatte mennesker på arbejdsmarkedet. Det klæder arbejdsgiverne, især efter det turbulente forløb, pædagoger i risikogruppen har været igennem,« siger Mette Skovhus Larsen, faglig sekretær i BUPL.

Måtte vente for længe

Hjemsendte medarbejdere i risikogruppen, som har fået sygedagpenge i en periode, selv om de har indgået aftale med deres leder om hjemsendelse med løn, skal derfor have løn i stedet.

Det betyder, at de udbetalte sygedagpenge skal betales tilbage. Den lille komplikation kan ses som et symbol på et forløb, der ifølge Mette Skovhus Larsen har været både længere og mere bøvlet, end pædagogerne i risikogruppen har været tjent med.

»Men selvom forløbet har været kaotisk, så synes jeg faktisk, at den endelige aftale er fin. Det skal vi glæde os over, selvom nogle meget udsatte medarbejdere har måttet gå for meget igennem for at komme hertil,« siger hun.

Tag kontakt til BUPL

BUPL opfordrer alle pædagoger i risikogruppen til at kontakte deres lokale BUPL-fagforening for at sikre, at alt lander, som det skal.

»Vi vil følge op på, at KL informerer kommunerne og de ramte medarbejdere. Det vil vi gøre sammen med resten af fagbevægelsen, så vi sikrer, at der tages hånd om vores kolleger i corona-risikogruppen,« siger Mette Skovhus Larsen.

Folketingsaftalen om mulighed for hjemsendelse med løn trådte i kraft 20. maj og gælder i første omgang til udgangen af august.