Pædagog Katrine Gryndahl har en drøm om, at Faaborg-Midtfyn bliver Fyns bedste børnekommune. Derfor gik hun i dialog med lokalpolitikerne og inviterede hele lokalsamfundet på besøg, i kampen for at nå sit mål.

Opdateret d. 3 november, 2017

Af: Mathilde Margrethe Graulund, Journalist

En eftermiddag i foråret tog Katrine Gryndahl ind til Odense midtby på det grafiske værksted Kulturmaskinen. Hun havde et USB-stik med, hvor der lå et billede af Fyns kommuner. Hun brugte tre koncentrerede timer ved computeren på at tegne kommunernes grænser og fyldte dem med farve. Faaborg-Midtfyn som den eneste knaldgrønne kommune. Hun printede kortet ud på plakatkarton, som hun rullede sammen og tog under armen.

Kortet viser Katrine Gryndahls vision for Faaborg-Midtfyn. Kommunen skal være Fyns bedste børnekommune, symboliseret ved farven grøn.

»Tænk, hvis alle andre kommuner på Fyn var røde, og Faaborg-Midtfyn var den eneste knaldgrønne kommune på kortet. Fyns bedste børnekommune. Pladsen er ledig.«

Sådan lyder det entusiastisk fra pædagog Katrine Gryndahl, der til dagligt arbejder som skolepædagog på Tre Ege Skolen i Ryslinge. Hun vil have Faaborg-Midtfyn til at være den grønneste børnekommune på Fynskortet – et sted, hvor børn bliver prioriteret.

Katrine Gryndal har samlet hele lokalsamfundet i Faaborg-Midtfyn for at tale om det gode børneliv. Hun drømmer om, at kommunen bliver den bedste børnekommune på Fyn.

I dialog med politikerne

Kortet illustrerer Katrine Gryndahls drøm om Faaborg-Midtfyn, for på nuværende tidspunkt er Faaborg-Midtfyn langt fra Fyns bedste børnekommune. Hun har slæbt plakaten rundt til adskillige kommunalbestyrelsesmøder, hvor hun har hængt den op ude foran døren og stået ved siden af, hvor politikere har stoppet forundret og spørgende op.

»Når jeg stod fredeligt og tilgængelig uden bannere og rynkede bryn, ville politikerne lytte. Vi fik hurtigt en samtale om, hvor dårligt prioriteret børnene er i kommunen, og at kortet viser drømmen om at være den grønneste børnekommune på Fyn,« fortæller Katrine Gryndahl, der selv er fællestillidsrepræsentant i Faaborg-Midtfyn Kommune og havde andre tillidsrepræsentanter med sig ude og præsentere kortet.

Lokalsamfundet inddrages

Katrine Gryndahl og de andre tillidsrepræsentanter forsøgte at tilføre slogans til kortet og fortalte politikerne om ambitionen for Faaborg-Midtfyn. At brande kommunen som Fyns bedste børnekommune vil både skabe flere tilflyttere, økonomisk vækst og vigtigst af alt: De bedste vilkår for børn at vokse op i.

Flere har siden hørt om Katrine Gryndahls ambitioner for Faaborg-Midtfyn, og da Børn&Unge besøger hende i aften skal hun sammen med bureauet Fandenivoldsk Forandring, holde et arrangement for hele lokalsamfundet. På dagsorden står, hvordan byen bliver Fyns bedste børnekommune.

»I aften lader alle deres stillingskasketter ligge udenfor. Man er hverken politiker, pædagog eller forælder. I dag er alle ligeværdige borgere fra Faaborg-Midtfyn,« siger Katrine Gryndahl.

Fra børnenes vinkel

Katrine Gryndahl har inviteret kommunens politikere, pædagoger og forældre til arrangementet på det lokale bibliotek. En stor lys sal med stole linet op midt i lokalet. På et stort langbord står småkager, frugt og kaffe. Katrine Gryndahl sætter tegninger op med knapnåle. Tegninger tegnet af børn fra børnehaver, SFO’er og skoler. De har tegnet det vigtigste for dem. Nogle har tegnet venner, andre har tegnet mor og far, og enkelte har tegnet ører, fordi det er vigtigt at lytte. Børn er essensen i det aften, som Katrine Gryndahl og Fandenivoldsk Forandring har stablet på benene. Derfor ligger BUPL’s lyserøde børnebriller også i indgangen til lokalet. De skal minde borgerne om at se fra børnenes vinkel i aften.

»Det handler om, at vi snakker om og med alle. Vores kommune er en ’lav-indkomst’ kommune. Vi har en del udsatte familier og en voksende gruppe ældre, der også skal investeres i. Vi skal have vækst i vores dejlige kommune, og det får vi ved at investere i børnene,« siger Katrine Gryndahl.

Det gode børneliv

Katrine Gryndahl har været pædagog i næsten 20 år og er optaget af det gode børneliv. Hun efterlyser et større fokus på børnene, og derfor har hun inviteret hele lokalsamfundet til at tale om børnelivet. Mødet er begyndt, og salen er fyldt. Fortælleøvelser får de fremmødte til at snakke om et godt børneliv. Alle deltager på lige fod og præsenterer sig hverken som politiker eller pædagog. Katrine Gryndahl deltager også.

»Med mødet kan vi være politisk aktive som borgere, hvor vi faktisk selv sætter noget på dagsordenen, vi gerne vil have, i stedet for noget vi ikke vil have. Vi skaber et trygt rum, hvor man kan have en samtale om et godt børneliv uden, at professioner, stillinger og titler kommer i vejen,« siger Katrine Gryndahl.


Min drøm

Fynske Katrine Gryndahl har i sine snart 20 år som pædagog kæmpet for et bedre børneliv.

»Min drøm som pædagog er ikke at skulle prioritere, hvem af børnegrupperne der skal have min støtte. Det er en anden måde at sige, at vi skal have flere uddannede voksne, som kan understøtte de børn, der har det skidt.«


Katrine er én af fire pædagoger, som Børn&Unge har talt med, der har sat pædagogikken på den lokalpolitiske dagsorden.

 

Se hele temaet ‘Min succes’ i Børn&Unge nr 17.