Det kan være svært at håndtere børns sorg, når de mister et kæledyr, men det vil Diana Lindeved Strøm forsøge at hjælpe med i en ny bog.

Udgivet d. 6. september 2018

Af: Cæcilie Kallehave Jensen, journalist (arkivfoto)

Det er aldrig sjovt at skulle sige farvel til familiens kæledyr. Men dyr lever ikke evigt, så det er en nødvendighed. Det kan være svært at forklare til familiens yngste medlemmer som formentligt vil være i sorg. Men hvordan kan de voksne gribe situationen an? Med bogen ’Silles hund i himmelen’ vil Diana Lindeved Strøm via højtlæsning og illustrationer at åbne op for dialog, når et kæledyr dør.

Hvad er formålet med din bog?

»Jeg tror, at den kan hjælpe børnene, men også forældrene, så de ved, hvad de kan sige, når familien har mistet et kæledyr. Derudover tror jeg, at den hjælper pædagogerne, for børnene kommer jo i institution og fortæller, når de har mistet deres kæledyr. Jeg håber, at søskende også kan bruge bogen til at snakke med hinanden om, at det måske er deres gamle kanin, som sender en hilsen, hvis de ser en sjov sky på himmelen. Måske det kan tage fokus lidt væk fra iPad, når børnene skal kigge på skyer for at finde hilsner fra deres afdøde kæledyr.«

Hvor stort et problem oplever du, at tabet af et kæledyr er?

»Da jeg arbejdede i børnehave, oplevede jeg selv, at det fyldte meget for en pige, som ret pludseligt mistede sin hund. Hun var enormt ked af det. Vi snakkede om, at hendes hund var oppe i himmelen og legede med min hund, så hun fandt ud af, at der også andre havde en hund i himmelen. Vi havde faktisk en rigtig fin snak. Dyr er jo efterhånden blevet et familiemedlem, som børene sover med, går tur med og leger med – det er nærmest en legekammerat, som de mister. Derfor bør de voksne også forholde sig til, hvad de gør med et barn, som er enormt ked af det. Bogen kan være en start i forhold til at skabe dialog, både i institutionen og derhjemme. Jeg tror, at mange bliver forvirrede over, hvordan de skal håndtere barnets sorg, når kæledyret er væk. Derfor tænkte jeg, at bogen kan være et redskab, så forældre og pædagoger kan finde deres egen måde at hjælpe barnet videre efter tabet af et kæledyr.«

Hvad kan man ellers gøre, når et barn mistet et kæledyr?

»Det er vigtigt at snakke med dem om det. Det er ikke et sjovt emne, men jeg tror, det er vigtigt at sætte sig ned og tage en snak om, hvad barnet føler, og hvor meget det fylder. Vi skal kunne tale med børn om de ting i livet, som ikke er behagelige, så de ikke går med de tanker og følelser alene. Vi skal give dem redskaber til at håndtere deres sorg. Det er vigtigt at vise børn, at man gerne må græde – også selv om man er voksen – når man for eksempel mister et kæledyr.


’Silles hund i himmelen”

Bogen tager udgangspunkt i børn og sorg, når de mistet et kæledyr. Den er skrevet som en højtlæsningsbog til børn fra 4-års alderen, som efterfølgende kan give anledning til dialog med barnet omkring det at miste. Den er baseret på Dianas oplevelser og erfaringer som ansat i en børnehave. Bogen er udgivet af Books on Demand.