Efter én pædagog er blevet bekræftet smittet, og yderligere ni udviste symptomer, valgte man i sidste uge at lukke institutionen Elverhuset i Høje Taastrup Kommune. Efter en uge er de igen klar til at åbne.

Opdateret d. 9. juni 2020

Af: Julie Fristed Hansen, Journalist, foto: Colourbox

Fredag aften i sidste uge meldte Høje Taastrup Kommune ud, at hele daginstitutionen Elverhuset lukkede midlertidigt, fordi én pædagog torsdag blev bekræftet smittet med coronavirus, mens ni andre efterfølgende udviste symptomer. Sidenhen er de øvrige ni pædagoger blevet testet negative, og institutionen er i næste uge klar til igen at åbne.

Beslutningen om den midlertidige lukning skete ud fra et forsigtighedsprincip, forklarer Dagtilbudschef i Høje Taastrup Kommune Maja Wirenfeldt Vad Pedersen.

»Vi kunne måske godt have lavet en løsning, hvor vi havde holdt delvist åbent, men uvisheden om hvorvidt halvdelen af personalet var smittet, og om de øvrige måske også kunne være det, blev simpelthen for usikkert og utrygt,« siger Maja Wirenfeldt Vad Pedersen og fortæller, at hensynet også blev taget for forældrene.

»Man kan godt have en formodning om, at der nok ikke var noget, men man kan ikke byde forældrene den usikkerhed. Vil forældre overhovedet aflevere deres børn et sted, hvor der er så stor en usikkerhed om, hvorvidt halvdelen af personalet er smittet?« siger Maja Wirenfeldt Vad Pedersen.

»Retningslinjerne, da vi lukkede ned, var, at man godt kan holde åbent i daginstitutioner, hvis man sender dem, som har symptomer. Så i princippet gik vi længere end det, som var anbefalingerne,« siger hun og slår fast, at de ikke ville tage nogle chancer.

Smitten kommer sandsynligvis ikke fra institutionen

Hvor smitten er opstået er endnu uvist, men noget tyder på, at den ikke stammer fra Elverhuset, mener Maja Wirenfeldt Vad Pedersen.

»Vi ved ikke, hvor smitten er opstået. Men det ser ikke ud til, at smitten er kommet fra institutionen, eftersom alle er raske,« siger hun og fortæller, at den store usikkerhed omkring, hvorvidt smitten havde spredt sig til flere medarbejdere, skyldes den stadige uvished omkring covid-19.

»Vi kender jo lidt til symptomerne, men i de her tider kan man nemt blive i tvivl om, hvad der er hvad. Man kan blive i tvivl, om det måske bare er høfeber?« siger Maja Wirenfeldt Vad Pedersen.

»Da den første medarbejder blev bekræftet smittet, så tror jeg, at der skete det samme, som ofte sker, når ens børn har lus. Så begynder det også at klø i ens eget hår. Flere af de øvrige medarbejder begynder pludselig at synes, at de havde lidt sygdomssymptomer,« siger hun.

Elverhuset åbner mandag

Eftersom smitten ikke havde spredt sig i Elverhuset, og de ni, som oplevede milde symptomer kunne fremvise en negativ test, så er institutionen efter en uges lukning klar til at åbne igen mandag 11. maj.

»Vi har nu svar på, at alle ni, som udviste symptomer, er erklæret raske, så i dag sender vi et brev ud til forældrene om, at Elverhuset åbner på mandag.«

Der har været nødpasningsmuligheder i lukningsperioden, hvor der har været mellem syv og ni børn.

Sundhedsstyrelsen: Følg de gældende retningslinjer

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men i et skriftligt svar til BUPL svarer overlæge og PhD, Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen:

»Daginstitutioner og skoler skal følge den vejledning, Sundhedsstyrelsen har udarbejdet til daginstitutionsområdet, der blandt andet beskriver tegn på sygdom, og hvornår ansatte og børn må komme i daginstitution. Hvis der opstår smitte i en daginstitution blandt børnene eller personalet, er det den kommunale hygiejneorganisation, der med eventuel rådgivning fra STPS (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.), skal håndtere sådanne sager. Sundhedsstyrelsen ser løbende på, hvad der er behov for, at vi tager op nationalt«

I Sundhedsstyrelsens vejledning på dagtilbudsområdet står der blandt andet:

»Hvis en person, der har været i dagtilbud eller på arbejde, konstateres smittet med COVID-19, skal det pågældende dagtilbud informeres om smitten, med henblik på, at brugerne af dagtilbuddet informeres. Ansatte i dagtilbuddet og nære kontakter skal efterfølgende være særligt opmærksomme på sygdomstegn og i endnu højere grad følge de generelle råd om god hygiejne. Men de må som udgangspunkt gerne møde op i dagtilbuddet.«