Danmark skal hente de 19 børn med tilknytning til Danmark hjem fra de syriske flygtningelejre. Og mødrene skal med, fordi det er barnets tarv, mener BUPL.

Opdateret d. 24. marts 2021

Af: Mikkel Kamp (journalist), Reportagefoto fra Al Hol Lejren: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

De 19 børn med dansk tilknytning, som opholder sig i syriske flygtningelejre, skal hentes hjem. Det mener BUPL.

”Situationen er ulykkelig. Vi kan se, hvor usle vilkårene er i lejrene. Det minder om helvede på jord, og FN melder om, at der er risiko for vold, udnyttelse og misbrug,” siger Lasse Bjerg Jørgensen fra BUPL’s forretningsudvalg.

Som fagforbund for pædagoger mener BUPL, at det er naturligt at kræve handling.

”Vores etiske kodeks siger, at vi altid skal have fokus på barnets tarv. Det er barnets tarv, at Danmark tager børnene og deres mødre hjem. Hvis mødrene så skal for en domstol, når de kommer til Danmark, må de komme det. Så har vi muligheder for at tage os af børnene imens, som er langt bedre for dem end at sidde i flygtningelejren i Syrien,” siger Lasse Bjerg Jørgensen og tilføjer, at det helst skal gå hurtigt:

”Jo længere tid der går, jo længere bliver børnene skubbet væk fra de værdier, vi står for i Danmark. Derfor skal vi tage børnene hjem, og det skal gå stærkt,” siger han.

Flere fagforbund presser regeringen

BUPL er ikke det eneste forbund, som kræver, at børnene hentes hjem nu. FOA, Socialpædagogernes Landsforbund (SL) og Danmarks Lærerforening prøver også at råbe politikerne op. Også de argumenterer for, at det er barnets tarv at hente børnene hjem.

”Det er en rigtig ærgerlig holdning, regeringen har indtaget, når den ikke sætter børnenes tarv over alt andet. De grufulde oplevelser og de traumer, som de børn måtte få, hvor de er lige nu, har det med at sætte sig, og det er rigtig vigtigt, at vi får håndteret det”, siger Pia Nielsen, sektorformand i FOA til Politiken.

Læs artiklen fra politiken.dk: Fagbosser presser regeringen: Børnene må hjem

En lille åbning

Meldingerne fra fagforbundene kommer efter længere tids fokus på emnet både i medierne og politisk. Således presser regeringens støttepartier også hårdt på for at hente børnene hjem. Tirsdag var der på et pressemøde en lille åbning hos statsminister Mette Frederiksen (S).

”Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene. Der er hjemtaget nogle børn, og det kan blive aktuelt, at flere børn skal til Danmark, men det er ikke aktuelt at hjælpe forældrene,” lyder det fra statsministeren.