Sprit og håndvask er hårdt for hænderne. Vi giver dig 10 gode råd til at passe bedst muligt på dem.

Udgivet d. 9. februar 2021

Af: Clara Leck Bachmann, journalist / foto: Colourbox,

Vi vasker hænder og bruger håndsprit som aldrig før på grund af corona. Det er godt, da god håndhygiejne er et af de bedste midler mod spredning af smitte. Men det er hårdt for dine hænder i længden. Det er derfor vigtigt, at du passer bedst muligt på dem.

Det får du her 10 gode råd til:

 

1. Mild sæbe

Vores hud har en pH-værdi på omkring 5,5. For at passe på huden, er det en god idé at finde en sæbe, der har nogenlunde samme pH-værdi. Det kan samtidig anbefales at finde en uparfumeret sæbe ved hyppig håndvask, fordi risikoen for at udvikle allergi stiger, jo mere du bliver udsat for et stof.

2. Koldt og grundigt

Det er vigtigt at gøre hænderne våde, inden du kommer sæbe på, og skylle hænderne grundigt efter, så der ikke sidder sæberester tilbage, som kan irritere huden. Det er også en god idé at vaske hænder i koldt eller lunkent vand, da varmt vand udtørrer huden.

3. Dup, dup, dup

Dup hænderne – det er mere skånsomt end at gnide hænderne i håndklædet. Men du skal duppe dem grundigt, da våde hænder er mere udsatte end tørre hænder.

4. Husk cremen

Fedtstoffet i fugtighedscreme hjælper med at opretholde en sund og effektiv hudbarriere. Det er også videnskabeligt dokumenteret, at brug af fugtighedscreme får beskadiget hud til at hele hurtigere. Husk derfor at bruge håndcreme hyppigt.

5. Den skal være fed

Brug gerne en fed creme, som du fordeler grundigt over hele hånden. Den må også meget gerne være parfumefri, da parfume kan irritere huden. Fede cremer er dog længere tid om at trænge ind i huden, så du kan eventuelt bruge en fed creme inden du skal sove og en lidt mindre fed creme i løbet af dagen.

6. Husk handsker

Det er en god idé at bruge et par rengøringshandsker, når du gør rent, for at beskytte hænderne mod vandet. Handskerne beskytter desuden mod parfume og andre stoffer i rengøringsmidlet, der kan være hårde for huden.

7. Spis A-vitamin

Hvis du har tendens til tør hud, kan du prøve at ændre på kosten, så du får ekstra med A-vitamin. A-vitamin modvirker nemlig tør hud. Spis derfor gerne masser af fisk, æg og grønt.

8. Drop varme bade

Det kan være fristende at tage et langt og varmt bad, når du har fri, efter at du har været ude hele dagen i koldt vejr. Men hvis huden er udtørret af den kolde luft, er det en god idé at lade være. Det varme vand og sæben er nemlig med til at udtørre huden yderligere.

9. Vask eller sprit?

Håndvask anbefales som udgangspunkt, mens håndsprit kan være en god løsning på farten. Dog har håndspritten den fordel, at den indeholder glycerol, der plejer huden. Du kan derfor overveje at erstatte nogle håndvaske med håndsprit, hvis dine hænder er slidte.

10. Hiv fat i din leder

Pædagogers hænder er særligt udsatte, og daginstitutioner er en af de brancher, som har den største andel af anmeldte hudlidelser. Arbejdstilsynet anbefaler derfor, at arbejdsgiveren stiller håndcreme til rådighed, så medarbejderne ikke udvikler hudsygdomme. Det kan du med fordel videreformidle til din leder ellers arbejdsmiljørepræsentant, hvis håndcremen ikke allerede findes på din arbejdsplads.

 

Kilder: Netdoktor, Apoteket, Samvirke, Videnscenter for Allergi, Arbejdstilsynet, WikiHow og BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration (BFA).