Podcasts er oppe i tiden, og mediet rummer også gode muligheder og oplevelser for pædagoger, mener ekspert i digital radio. I denne guide får du gode råd til at komme i gang med at lytte.

Opdateret d. 11. februar 2018

Af: Mikkel Prytz, journalist

Lyt til, hvad du vil, hvornår du vil, og hvor du vil. Så enkelt kan man opsummere fordelene ved at høre podcast.

»Du er ikke bundet til at få en avis ind ad dørsprækken eller gå på nettet på en pc for at få informationer. Podcasts er tilgængelige på de devices, du har på dig, og netop tilgængeligheden er et kriterium ved det nye medie. Du kan tilgå indholdet på forskellige platforme og i forskellige sammenhænge, uafhængig af tid og sted,« siger Per Jauert, lektor emeritus ved Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet og ekspert i digital radio.

Han ser flere fordele i at lytte til podcasts for en faggruppe som pædagogerne. Dels kan de være et godt supplement til at læse sig til ny viden, og dels kan de bruges i det pædagogiske arbejde med børnene.

»Vi ved, at oplæsning for børn er en væsentlig faktor for, om man senere bliver radiolytter. Når man sidder stille og lytter til en historie, som fanger en, udvikler man sin fantasi og danner sine egne billeder. Det er jo, hvad lydmediet kan, og der er et stort potentiale i at udforske det sammen med børnene,« siger Per Jauert.

Han fortæller, at der endnu ikke findes megen viden om, hvordan og hvor meget folk lytter til podcast. Det hænger blandt andet sammen med, at den metode, man i de senere år har brugt til at analysere befolkningens radioforbrug, ikke umiddelbart kan overføres til podcast-mediet.

»Producenterne fortæller, at de har masser af lyttere, og at deres antal downloads er stigende. Men vi ved, at mange downloads sker automatisk, fordi man abonnerer på en podcast. Og lytter man så rent faktisk til udsendelsen?« spørger Per Jauert.

»Det er altså svært at måle på udbredelsen af podcasts. Men der er ingen tvivl om, at det er et medie i kraftig vækst, når man ser på udbuddet – og hvor mange tilbud man i øjeblikket har som lytter,« tilføjer han.

Kom i gang med at lytte

 • Hent en podcast-app til din mobil. Mange telefoner har
  i forvejen en app installeret (se mere i boksen ’Har du den
  rette app?’).
 • I appen kan du søge efter emner, der interesserer dig,
  eller skrive navnet på en bestemt podcast i søgefeltet.
  Skriv eksempelvis ’børn’ for at finde frem til Børn&Unge
  podcast. Du kan også vælge at lade dig inspirere af
  de forslag,din app giver dig, eller lede blandt de mest
  populære podcasts.
 • Find de episoder af den enkelte podcast, der
  interesserer dig mest. Disse udsendelser kan du tilføje til
  dit eget bibliotek eller din egen afspilningsliste. Eller lyt til
  alle indslag fra en ende af. Du kan også vælge at abonnere
  på selve podcasten, så du automatisk får besked, når der er
  nye udsendelser klar.
 • Frem med hovedtelefonerne og tryk på afspil. Så er du
  klar til at lytte.
 • Du kan sagtens høre podcast, selvom du ikke har en
  smartphone. De fleste udbydere lægger også de enkelte
  udsendelser ud på deres eget website eller bruger andre
  tjenester på nettet. Find eksempelvis Børn&Unge podcast
  på Soundcloud eller bupl.dk/podcast.


Har du den rette app?

Mange hører podcast via en app på deres smartphone. Der er flere at vælge imellem, og det gælder om at vælge rigtigt, for der er forskel på både prisen og de enkelte funktioner. Her kan du se et par af mulighederne:

Podcasts (IOS): Apples gratis podcast-app ligger på din iPad eller iPhone, med mindre du har slettet den mærkelige, lilla firkant fra din skærm. Nem og overskuelig app – især hvis du kun lytter til en lille håndfuld podcasts.

Pocket Casts (IOS, Android): Betalings-app med brugbare funktioner, fx smarte spillelister og muligheden for at skifte mellem forskellige podcasts via fjernbetjeningen på hovedtelefonerne. Pris: omkring 35 kr.

Overcast (IOS): Gratis app, der har fået meget omtale, blandt andet fordi den gør det muligt automatisk at springe over pauser i snak og selv at justere lydniveauer.

BeyondPod (Android): Gratis app. Giver blandt andet mulighed for selv at tilføje bestemte podcasts, hvis du ikke kan finde dine favoritter i appens eget bibliotek.

Podkicker (Android): Gratis app, som nogle Android-brugere sværger til. Hvis du vil undgå reklamer, kan du vælge Podkicker Pro, der koster omkring 14 kr.

Kilde: Anders Høeg Nissen, vært på programmet Harddisken på P1, dr.dk

Læs hele guiden om podcast i Børn&Unge nr 2/2018