I denne guide kan du læse gode råd til, hvordan du vender tilbage til faget efter at have været væk fra pædagogprofessionen.

Opdateret d. 28. september 2021

Af: Ulla Abildtrup (journalist), Foto: Lisbeth Holten

Omkring 11.000 pædagoger arbejder ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udenfor de traditionelle pædagogjob. Men ifølge Damvad Analytics vil der mangle 13.700 pædagoger i år 2030, hvis udviklingen fortsætter som hidtil.

I denne guide kan pædagoger, der vil tilbage til deres fag, få gode tips til returrejsen


A-kassen: Mentor og coaching
 • Når en institution har brug for en pædagog til et vikariat eller en fast stilling, kontakter de ofte BUPL’s a-kasse. A-kassen finder de jobsøgende, som passer til stillingen, og tager en snak med dem om jobbet. Det er en hurtig og ofte nem måde for ledige at komme i job på.
 • Hvis du har været sygemeldt og/eller er uklar på, hvad du kan, og hvilke områder af det pædagogiske fag du skal arbejde med fremover, kan a-kassen fx anbefale et inspirationsoplæg, samtaler med en coach eller et forløb med en mentor.
 • A-kassen kan give konkret sparring på dine ansøgninger og rådgive om det at gå til jobsamtale.
 • Har du ikke været i job længe, er du uklar på egne kompetencer eller har svært ved at sætte ord på det, du kan, eller ligger din seneste ansøgning lang tid tilbage, er a-kassen klar med råd og vejledning.

Kilde: Sofie Liv Knudsen, jobvejleder i BUPL-A

 

Fagforeningen: Sparring og ny viden

Der er sket store ændringer i kravene til en pædagog de senere år, og det kan virke afskrækkende på pædagoger, der har været væk fra faget et stykke tid. I dag er det ikke nok, at en pædagog tager børnene med på legepladsen. Nu skal hun eller han også kunne udtænke en plan med relationsskabende aktiviteter og reflektere over, hvorfor hun gør, som hun gør. Derefter skal arbejdet ofte dokumenteres.

 • Hvis man er i tvivl, om man kan leve op til nutidens krav til pædagoger, kan BUPL hjælpe med sparring og viden. BUPL kan anbefale litteratur og ny forskning med opdateret pædagogisk viden.
 • BUPL kan også hjælpe med at finde en praksis-person, der vil fortælle om sin hverdag i fx en vuggestue, børnehave eller fritidsinstitution.
 • BUPL læser gerne jobansøgninger og kommer med konstruktiv kritik samt råd til, hvordan man kan bygge en ansøgning og et cv op.

Kilde: Hanne Kraul Jensen, faglig sekretær i BUPL Midtsjælland

 

Pædagogen: Hold fast og vær ærlig

Pædagog Heidi Mattson, der selv er vendt tilbage til pædagogprofessionen efter at have arbejdet på fiskefabrik, deler her sine erfaringer om en succesfuld returrejse til faget.

Heidi Mattson er vendt tilbage til pædagogprofessionen og har fem gode råd til andre, der gerne vil finde hjem til faget. Foto: Lisbeth Holten

 • Kom lidt ud. Hold fx fast i din faglige identitet ved at gå til møder med andre ledige i a-kassen.
 • Jobopslag indeholder tit ord som ’evalueringskultur’, der kan gøre dig nervøs, hvis det er længe siden, du har arbejdet som pædagog. Husk, at det ikke er raketvidenskab, vi arbejder med. Du kan godt komme tilbage.
 • Et vikariat kan være en god begyndelse, hvis du har været længe væk fra faget.
 • Vær ærlig overfor dig selv og arbejdspladsen til jobsamtalen. Sig, hvad du kan, og hvor du er rusten eller mangler viden og erfaring.
 • Vær modig og spørg om hjælp. Dine kolleger kender børnene og forældrene og kan hjælpe med at løse eventuelle konflikter.