Sundhedsstyrelsen forkorter nu ventetiden på revaccination mod COVID-19. Det betyder, at danskere over 40 år – heriblandt størstedelen af landets pædagoger – allerede i dag kan booke tid til revaccination eller møde op på et drop-in vaccinationssted.

Opdateret d. 13. december 2021

Af: Jesper Nørby, journalist

Den stigende coronasmitte og omikron-variantens hurtige fremtog får nu Sundhedsstyrelsen til at forkorte den obligatoriske ventetid på revaccination for danskere over 40 år.

Tidligere kunne man først få det såkaldte booster-stik seks måneder efter det andet stik. Men Sundhedsstyrelsen har netop besluttet, at danskere født i 1981 eller tidligere kan blive revaccineret mod COVID-19 allerede efter 4,5 måned.

”Det tredje stik, også kaldet booster-stik, giver en øget immunitet overfor corona og den nye variant omikron. Den er også med til at forebygge alvorlige sygdomstilfælde. Det viser data fra udlandet,” sagde Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, på et pressemøde 13. december.

De fleste pædagoger kan booke tid nu

Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen betyder, at hovedparten af landets pædagoger kan bestille tid til revaccination på vacciner.dk allerede i dag.

Det skyldes, at to ud af tre pædagoger er over 40 år, og at langt hovedparten af dem fik deres andet vaccinestik for mere end 4,5 måneder – eller 140 dage – siden.

Man behøver ikke vente på at få en invitation i sin e-boks for at booke en tid til revaccination. Til gengæld skal man væbne sig med tålmodighed, for Sundhedsstyrelsen forventer ekstra ventetid på vacciner.dk.

Pædagoger, som ikke ønsker at bestille tid på nettet, kan også møde op på et af de vaccinationssteder, der tilbyder drop-in vaccination. Her vil der dog også være risiko for lange køer de næste dage.

Er du under 40, må du vente

Sundhedsstyrelsens beslutning om at afkorte ventetiden bryder med det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, som har godkendt booster-stikket seks måneder efter det andet stik.

Ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, er der dog ikke er noget nyt i, at Sundhedsstyrelsens afviger fra EMA.
”Det skal man gøre, når man har en god sundhedsfaglig begrundelse. Det har vi i den her situation,” sagde han på pressemødet 13. december.

Forkortelsen af ventetiden gælder kun for personer født i 1981 eller tidligere.

Sundhedsstyrelsen vil på nuværende tidspunkt ikke forkorte ventetiden for danskere under 40 år.