Agnes Food vil fremover dagligt have en kødløs ret på menuen til skolerne. Også Københavns Kommune satser på mere plantebaseret mad i skoler og institutioner.

Udgivet d. 8. november 2018

Af: Kurt Balle Jensen (journalist), arkivfoto

Vi vil have mindre kød og mere grønt til vores børn. Sådan lyder meldingen fra forældre til virksomheden Agnes Food, der leverer mad til 30 skoler. Efter sommerferien i år har flere forældre, uafhængigt af hinanden, efterspurgt kødløse tilbud til deres børn.

»Vi lytter naturligvis til forældrene, og vi er kun glade for en dialog, så vi kan leve op til deres ønsker,« siger direktør i Agnes Food, Anne Marie Cramer.

I første omgang blev den ene af de daglige to lune retter erstattet af en kødløs ret enkelte dage om måneden. Anne Marie Cramer blev overrasket over hvor mange forældre, der valgte at bestille kødfrit mad til deres børn. Konsekvensen er, at der nu hver dag tilbydes en kødløst lun ret.

»Jeg er ikke i tvivl om, at det er en blanding af sundhed og klimadebatten, der har fået så mange til at skrue ned for kødforbruget. Det kender jeg fra min egen husholdning, hvor vi også har valgt at spise mindre kød,« siger Anne Marie Cramer.

De kødløse retter er for eksempel pandekager med avocado, stegte nudler med grøntsager, pasta med pesto, grøntsagsfrikadeller og risengrød.

Ifølge Anne Marie Cramer er kødløse tilbud til skolebørn ikke helt nyt: Sidste år var stod der en vegetarsandwich med avocado på menuen. Men den har dog ikke slået flæskestegsandwichen helt af pinden. Den er stadig populær.

Broccolikrebinetter

I Københavns Kommune vil børn fremover få serveret mindre kød og mere grønt. Kommunen har besluttet, at den mad, der serveres overalt i kommunen – også i skoler og dagtilbud – skal være grøn og mere plantebaseret.

Kommunen leverer mad gennem skolemadsordningen EAT til 44 skoler, mens 14 skoler har deres eget køkken. For såvel skoler som daginstitutioner gælder, at maden skal være mindst 90 procent økologisk.

»Omlægningen til økologi har i sig selv betydet mindre kød, fordi økologisk kød er ret dyrt,« siger specialkonsulent Astrid Dahl, Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

»Samtidig forventer borgerne, at vi i højere grad satser på en grøn kost med mindre kød og flere grøntsager, for det er jo det, der i dag er fokus på hos mange. Derfor er den ene af de to lune retter til skolerne i dag kødløs, og i daginstitutionerne er det et krav, at der kan leveres vegetarisk mad, hvis det ønskes fra forældreside. Vi har også daginstitutioner, der har valgt helt at blive vegetariske,« fortæller Astrid Dahl.

EAT oplyser, at nogle af de mest populære kødløse retter i skolen er tomatsuppe, kartoffelporresuppe, falafler og grøntsagslasagne, der er næsten lige så populær som oksekødlasagnen.