Kampånden er intakt i bevægelsen ’Hvor er der en voksen’, der kæmper for minimumsnormeringer. Fredag er der protestmarch i København og demonstration i Herning. BUPL bakker op om demonstrationen og opfordrer alle, der kan, til at deltage.

Opdateret d. 21. november 2019

Af: Kurt Balle Jensen (Journalist), Foto: Per Bille

Klokken 14.30 på fredag mødes forældre i stort tal sammen med deres børn på Rådhuspladsen i København for i samlet trop at vandre mod Christiansborg. Samtidig starter en demonstration på Torvet i Herning. Og emnet er endnu en gang minimumsnormeringer.

»Vi frygter, at politikerne er godt i gang med at udvande en historisk mulighed for at give børn i daginstitutionerne nogle vigtige rettigheder. Og vi er bevidst begyndt at kalde minimumsnormeringer for en rettighed til voksenkontakt, for vi ved, hvor meget det betyder for børnenes udvikling,« siger talsperson for forældrebevægelsen ’Hvor er der en voksen’, Marie Blønd.

Hold børnene hjemme

Aktionen på fredag er en national protest, som de tidligere har været det. Denne gang kaldes alle dog til København, og derudover er der så demonstrationen i Herning for dem, der ikke kan tage så langt.

Initiativtagerne opfordrer forældre over hele landet til at holde deres børn hjemme fra daginstitutionen og i stedet tage dem med til demonstration. Og det er ikke mindst den nye regerings tale om først at gennemføre minimumsnormeringer fra 2025, der har sat sindene i kog.

»Vi ved udmærket, at det ikke kan gennemføres fra dag til dag, men vi vil ikke spises af med symbolpolitik og pæne ord, uden at der i realiteten sker noget. Så må politikerne komme op med en akut køreplan, som vi kan forholde os til. Vi kan ikke vente fem år på minimumsnormeringer, for så risikerer vi at tabe en generation på gulvet. Det er nu, der skal ske noget,« siger Marie Blønd.

Med bus, bil, tog og fly

Marie Blønd forventer sig meget af dagen på fredag, for det rumler alle steder. Der arrangeres fælleskørsler i bil og tog, og der planlægges en masse lokalt.

»Vi hører om bustransport fra Fyn til protestmarchen i København, og der vil også blive fløjet forældre ind fra Nordjylland, så de nordjyske bannere kan være repræsenteret i marchen,« fortæller Marie Blønd.

Kan ikke slås ihjel

Den nationale protestdag omfatter også ophængning af flyers i institutioner, på biblioteker, på supermarkeders opslagstavler og andre steder i det offentlige rum. Forældrebevægelsen fik for alvor luft under vingerne i foråret, hvor der i april deltog op mod 100.000 i demonstrationer i små og store byer over hele landet. Også i juni var der landsdækkende aktioner, og det lykkedes bevægelsen at medvirke til at gøre minimumsnormeringer til et emne i valgkampen og i det hele taget at få emnet højt op på den politiske dagsorden.

Derfor er det nu, der skal holdes fast, er holdningen i forældrebevægelsen.

Ifølge Marie Blønd vil der foran Christiansborg være scene, taler og musik, og arrangementet forventes at vare to timer.

BUPL: Vi bakker op

Formanden for BUPL Elisa Rimpler glæder sig over, at det igen er lykkedes forældrene at mobilisere så mange til demonstrationer for minimumsnormeringer. Og hun håber, at mange pædagoger også vil deltage:

»I BUPL bakker vi fuldt ud op om demonstrationen i morgen. Og vi opfordrer medlemmer, der har muligheden og kan få fri fra arbejde, til at gå med. Jeg er selv med i København. Forældrenes kamp er nemlig vores kamp. Vi skal have minimumsnormeringer, og der skal penge med fra Christiansborg allerede fra næste år. Det har politikerne lovet – og det skal de holde,« siger Elisa Rimpler.

Hvis du vil deltage i demonstrationerne og har spørgsmål, kan du kontakte din lokale BUPL-fagforening

Du kan læse mere og tilmelde dig demonstrationen på begivenhedens Facebook-side