Efter fire ugers konflikt er de færøske pædagoger på arbejde igen. De fik stort set det lønløft, de gik efter.

Opdateret d. 8. april 2019

Af: Peter Andersen, journalist

Pædagogkonflikten på Færøerne er slut. 2.000 færøske pædagoger mødte i denne uge på arbejde igen efter en fire uger lang strejke og lockout.

Ifølge Jógvan Philbrow, der er formand for det færøske pædagogforbund, Føroya Pedagogfelag, kan de gøre det med bevidstheden om, at konflikten har været anstrengelserne værd.

»Vi har fået et betydeligt løft til pædagogerne, især på slutlønnen, som stiger med 3.600 kroner. Dermed kommer vi næsten på niveau med sygeplejersker og lærere, og vores krav var fra starten, at vi skal have lige løn for lige uddannelse,« siger han.

Før havde pædagogerne en startløn på cirka 25.500 kroner og en slutløn på 29.400 kroner. Forliget betyder, at startlønnen stiger til 26.723 kroner, mens slutlønnen hæves til 33.063 kroner i løbet af overenskomstperioden, som løber til 1. oktober 2019. Til sammenligning opnåede sygeplejerskerne en startløn på 26.500 kroner og en slutløn på cirka 34.000 kroner – også gennem en konflikt.

»Dertil kommer, at lønskalaen forkortes fra 16 til 14 år, og at lønnen til lederne er blevet væsentligt forhøjet. Alt i alt ville vi gerne være kommet lidt højere op, men det må vi få på plads næste gang. Så jeg er tilfreds,« siger Jógvan Philbrow.

Overenskomstforhandlingerne begyndte i september sidste år, men da man ikke kunne blive enige, varslede Føroya Pedagogfelag i første omgang strejke for lederne. Den strejke gik i gang 12. december, men umiddelbart derefter valgte de kommunale arbejdsgivere at lockoute cirka 1.300 pædagoger i børnehaver, vuggestuer, fritidshjem og klubber.

Forbundets modsvar var at varsle strejke for medlemmerne på det socialpædagogiske område, og fra 18. december var konflikten derfor næsten total. Kun pædagoger ansat i folkeskolen var i arbejde sammen med cirka 150 socialpædagoger, der sørgede for at opretholde et nødberedskab.

Den nye overenskomst skal ikke til urafstemning og er dermed trådt i kraft.

BUPL’s hovedbestyrelse har netop besluttet at yde de færøske pædagoger et lån på 4,5 mio. og et tilskud på 0,5 mio. fra BUPL’s strejkekasse.