Mette Frederiksen har udsigt til at blive landets næste statsminister. Men hun skal bruge mandaterne fra tre partier, der alle har lovet minimumsnormeringer, for at komme i mål. BUPL er klar til at minde om, hvor vigtigt det er med minimumsnormeringer.

Udgivet d. 6. juni 2019

Af: Steffen Hagemann, journalist

Lars Løkke Rasmussens V-K-LA-regering er nu officielt trådt tilbage efter gårsdagens folketingsvalg. Med 91 mandater i ryggen bliver det Socialdemokratiets Mette Frederiksen, der får den udfordrende fornøjelse at finde flertal for sin politik hos blandt andet De Radikale, SF og Enhedslisten, som alle peger på Mette Frederiksen som kommende statsminister.

Det bliver ikke let at finde enighed. Umiddelbart er der kun to ting, De Radikale, SF og Enhedslisten er helt enige om: At landets næste statsminister ikke skal hedde Lars Løkke Rasmussen – og minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Det første er Mette Frederiksen meget enig i. Og bedre normeringer har hun også lovet. Men minimumsnormeringerne vil hun ikke gå med til. Måske er det udsigten til vrede socialdemokratiske borgmestre, der med næb og klør kæmper for det kommunale selvstyre, der bremser hende.

Næb og klør

Men Mette Frederiksen kommer også til at møde tre partier, der med næb og klør vil kæmpe for deres valgløfte om minimumsnormeringer. Som SF’s formand Pia Olsen Dyhr sagde på valgaftenen, efter det var klart, at hendes parti havde fordoblet antallet af mandater, og var nået op på 14:

»Vi vil sikre minimumsnormeringer i Danmark. Der skal flere voksne i vores vuggestuer og børnehaver,« sagde Pia Olsen Dyhr ifølge Ritzau.

Et godt børneliv har vundet

BUPL’s formand Elisa Rimpler glæder sig over, at de partier, der har lovet bedre vilkår i daginstitutionerne, samlet set gik frem.

»Et godt børneliv har vundet valget. Mange af de partier, der er gået til valg på at forbedre vilkårene for børnene, har også fået et godt valg. Det var en god dagsorden, de holdt på der,« konstaterer hun.

Nu skal valgløfterne så udmøntes i realpolitik, og selv om Elisa Rimpler gerne vil give politikerne plads til at finde frem til mulige regeringskonstellationer og fælles fodslag om et regeringsgrundlag, så er BUPL også klar til at minde dem om, hvilken opgave der skal løses, nemlig reelle forbedringer af normeringerne og en genopretningsplan for daginstitutionsområdet:

»Det er vigtigt for BUPL’s medlemmer at forstå, at vi har haft et godt valg for børnene, men det betyder ikke, at alt er i hus. Der er rigtig vej lang endnu. For nu kommer der hårde forhandlinger om, hvordan valgresultatet skal udmøntes, og der skal vi stadig være dem, der fortæller, at der er brug for minimumsnormeringer, for at vi sikrer, at børnene ikke falder mellem to stole – mellem det kommunale system og Christiansborg.«

Er det for tidligt at tro på minimumsnormeringer?

»Jeg tror på det. Men vi skal arbejde hårdt for, at der kommer en model, som betyder en forbedring af kvaliteten, og som også sikrer, at det ikke bliver kommunerne selv, der kan råde over de her penge. Der skal være en form for binding på pengene,« siger Elisa Rimpler.