Folketinget har besluttet, at du kan få tre ugers feriepenge udbetalt. Hvornår og hvor meget? Få svar på det, der kan svares på nu.

Opdateret d. 4. august 2020

Af: Lene Søborg, Journalist

Her får du 10 opdaterede spørgsmål og svar om de feriepenge, som et flertal i Folketinget vil udbetale for at sætte fut i økonomien. Det nye er blandt andet, at man selv skal søge om pengene.

1. Hvor mange uger er det?

Folketingets partier er blevet enige om at udbetale tre af de fem uger, som de fleste i arbejde har optjent. Om de sidste to uger kommer til udbetaling senere, står stadig hen i det uvisse.

2. Hvornår bliver pengene udbetalt?

Pengene skal udbetales senest i oktober 2020. Præcis hvornår det så kan ske, afhænger blandt andet af hvornår de digitale løsninger til at udbetale pengene er på plads. Der bliver også stadig arbejdet på lovforslaget, der netop nu er i høring hos arbejdsmarkedets parter og ATP, hvor de indefrosne feriepenge står.

3. Hvor meget kan jeg få udbetalt?

Hvor meget du får udbetalt, afhænger af, hvor meget du tjener, og hvor meget du betaler i skat.
Feriepengene er skattepligtige som al anden indkomst.
Tommelfingerreglen er, at du får udbetalt 9.000 kroner før skat pr. 10.000 kroners månedsløn.
DR har lavet en udmærket beregner, hvor du kan få en fornemmelse af, hvor meget der er tale om.
Prøv selv at beregne her.

4. Hvor kommer pengene fra?

Pengene kommer fra de op til fem ugers feriepenge, der er blevet indefrosset, fordi vi er på vej ind i et nyt feriesystem. I overgangsperioden mellem det nye og det gamle feriesystem, som startede 1. september 2019, og som slutter 31. august 2020, har lønmodtagere opsparet 12,5 procent af deres ferieberettigede løn. Det svarer til fem ugers løn.

5. Hvorfor gør de det egentlig?

Udbetalingen af feriepengene sker for at sætte fut i økonomien – derfor kalder man det ’stimuli-initiativer’.
Corona-krisen har sat økonomien i bakgear, og mange, især privatansatte, er blevet arbejdsløse. Hvis vi bruger flere penge, skal der produceres og serviceres mere, og det skaber flere job.

6. Bliver der modregnet i indkomstoverførsler?

I aftalen står, at der ikke bliver modregnet, hvis du modtager indkomstoverførsler.

7. Hvad nu hvis jeg er arbejdsløs?

Ledige, der har haft ordinært lønarbejde fra 1. september 2019 til 31. august 2020, får udbetalt de tre uger med indefrosne feriepenge som alle andre. Feriepengene skal ikke modregnes i dagpengene.
Feriedagpenge, som bliver optjent på baggrund af dagpenge, er ikke blevet indefrosset.

8. Min ægtefælle er pensionist. Får han/hun ingenting?

Jo, aftalen betyder, at personer på overførselsindkomster får udbetalt 1.000 kroner skattefrit.

9. Er jeg tvunget til at hæve pengene nu?

Nej, det bliver frivilligt, om du vil have pengene udbetalt nu, eller om du hellere vil lade dem stå til, når du går på folkepension. En meningsmåling fra Ritzau viser, at 57 procent vil have udbetalt feriepengene nu. 27 procent er i tvivl, mens 15 procent ikke vil have pengene udbetalt.

10. Hvordan får jeg så fat i mine penge?

Pengene bliver ikke udbetalt automatisk til dig. Du skal selv søge digitalt om at få dine indefrosne feriepenge udbetalt, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Netop nu arbejdes der på højtryk for at finde den smarteste løsning, så feriepengene kan blive udbetalt til dem, der måtte ønske det. Man kan nok regne med, at der kommer en massiv informationskampagne om hævningen.