Her kan du læse, hvad du skal gøre, hvis du vil have pengene. Læs også, hvad der sker, hvis du ikke hæver pengene.

Opdateret d. 10. december 2020

Af: Lene Søborg, Journalist

Dine sidste to ugers feriepenge kan udbetales i marts 2021. De første tre ugers feriepenge har du kunnet få udbetalt indtil. 1. december 2020. Alle fem uger udbetales til marts, hvis du ikke har hævet dem, men ønsker det i det nye år.

Her får du 10 spørgsmål og svar om dine indefrosne feriepenge:

 

1. Hvad skal jeg gøre?

Når der bliver åbnet for ansøgningerne i det nye år, søger du ved at gå ind på hjemmesiden borger.dk/bestilferiemidler, hvor du logger på med dit NemID. Fra du søger, til du får pengene ind på din NemKonto, vil der gå op til syv hverdage.

 

2. Hvor mange uger er det?

De fleste havde (eller har stadig) fem ugers indefrosne feriepenge. De første tre uger kunne man få udbetalt indtil 1. december 2020. De sidste to uger kan søges i starten af næste år, når der åbnes for ansøgningerne.

Hvis du ikke har hævet den første portion feriepenge inden fristen den 1.12 2020 – og ønsker det i 2021 – kan du få pengene til marts sammen med de to ’nye’ uger. Der er umiddelbart lagt op til ’alt eller intet’: Hvis du ønsker udbetaling i 2021, så får du alle de feriemidler, du har stående udbetalt. Men den endelige lovgivning er ikke udmøntet endnu, og der kan ske justeringer.

 

3. Hvor meget kan jeg få udbetalt?

Hvor meget du får eller har fået udbetalt, afhænger af din løn, og hvor meget du betaler i skat. Feriepengene er skattepligtige som al anden indkomst. Tommelfingerreglen er, at du får udbetalt 9.000 kroner før skat pr. 10.000 kroners månedsløn. DR har lavet en udmærket beregner, hvor du kan få en fornemmelse af, hvor meget der er tale om. Prøv selv at beregne her.

 

4. Hvad sker der, hvis jeg ikke hæver pengene?

Hvis du ikke hæver pengene, får du dem, når du kan gå på folkepension. Hvis du dør inden da, går pengene til dine arvinger. Pengene bliver stående i det, som hedder LD Fonde. En beregning fra avisen Politiken viser, at 20.000 kr. bliver til 33.000 kr. efter 10 år.

 

5. Hvor kommer pengene fra?

Pengene kommer fra de op til fem ugers feriepenge, der er blevet indefrosset, fordi vi har fået et nyt feriesystem. I overgangsperioden mellem det nye og det gamle feriesystem har lønmodtagere opsparet 12,5 procent af deres ferieberettigede løn, og det svarer til fem ugers løn.

 

6. Hvorfor gør de det egentlig?

Det sker for at sætte ekstra gang i økonomien. Corona-krisen har sat økonomien i bakgear, og mange er blevet arbejdsløse. Hvis vi bruger flere penge hver især, skal der produceres og serviceres mere, og det skaber flere jobs. Den første portion feriepenge, der blev udbetalt, var 51 milliarder kroner før skat. Den sidste portion er godt 40 milliarder kroner før skat. Når de forbruges, forventes det at øge beskæftigelsen med op mod 5.000 personer.

 

7. Bliver det modregnet i indkomstoverførsler?

Nej, der bliver ikke modregnet, hvis du modtager indkomstoverførsler. Hvis du har gæld til det offentlige, betyder en særlig regel, at det offentlige ikke beholder pengene.

 

8. Hvad nu hvis jeg er arbejdsløs?

Ledige, der har haft ordinært lønarbejde fra 1. september 2019 til 31. august 2020, kan få udbetalt indefrosne feriepenge ligesom alle andre. Feriepengene skal ikke modregnes i dagpengene. Feriedagpenge, som bliver optjent på baggrund af dagpenge, er ikke blevet indefrosset.

 

9. Også vigtigt at vide

Hvis du ikke hæver pengene nu, kan du også søge om at få opsparingen udbetalt, hvis du går på førtidspension, går på seniorpension, får efterløn, får tilkendt fleksydelse, får udbetalt alderspension, der er oprettet som led i et ansættelsesforhold eller får varigt ophold i udlandet.

 

10. Pas på svindlere

Anne Kristine Axelsson, der er koncerndirektør i ATP (hvor fonden med feriepengene har til huse) er tidligere kommet med denne advarsel:

»Vi bruger kun borger.dk og eboks.dk. Hvis du modtager henvendelser på SMS, telefon eller mail, så er det svindlere, der prøver at franarre dig dine penge. Udbetaling sker kun ved at logge på borger.dk.«