Nu er det muligt at søge om de indefrosne feriepenge, der skal sætte ekstra gang i økonomien. Her kan du læse, hvad du skal gøre, hvis du vil have pengene. Læs også, hvad der sker, hvis du ikke hæver pengene.

Opdateret d. 30. september 2020

Af: Lene Søborg, Journalist

Her får du 10 spørgsmål og svar om dine indefrosne feriepenge, som du kan hæve nu:

 

1. Hvad skal jeg gøre?

Beskæftigelsesministeriet har netop oplyst, at der er åbnet for ansøgningerne. Du søger ved at gå ind på hjemmesiden borger.dk/bestilferiemidler, hvor du logger på med din NemId.
De første par dage vil mange formentlig søge, så der kan være noget ventetid, inden du kan komme igennem.
Du kan hæve pengene indtil 1. december. Fra du søger, til du får pengene ind på din Nem-Konto, vil der gå op til syv hverdage.

2. Hvor mange uger er det?

Folketingets partier er blevet enige om at udbetale tre af de fem uger, som de fleste i arbejde har optjent. Om de sidste to uger kommer til udbetaling senere, står stadig hen i det uvisse.

3. Hvor meget kan jeg få udbetalt?

Hvor meget du får udbetalt, afhænger af, hvor meget du tjener, og hvor meget du betaler i skat. Feriepengene er skattepligtige som al anden indkomst. Tommelfingerreglen er, at du får udbetalt 9.000 kroner før skat pr. 10.000 kroners månedsløn. DR har lavet en udmærket beregner, hvor du kan få en fornemmelse af, hvor meget der er tale om. Prøv selv at beregne her.

4. Hvad sker der, hvis jeg ikke hæver pengene?

Du kan også vælge ikke at hæve pengene. Hvis du ikke gør det, så får du dem, når du kan gå på folkepension. Hvis du dør inden, går pengene til dine arvinger.
Pengene bliver stående i det, som hedder LD Fonde.
En beregning fra avisen Politiken viser, at 20.000 kr. bliver til 33.000 kr. efter 10 år.
Beregningen bygger på den forudsætning, at LD Fonde kan lave et afkast på fire procent mere end inflationen.

5. Hvor kommer pengene fra?

Pengene kommer fra de op til fem ugers feriepenge, der er blevet indefrosset, fordi vi er på vej ind i et nyt feriesystem. I overgangsperioden mellem det nye og det gamle feriesystem, som startede 1. september 2019, og som slutter 31. august 2020, har lønmodtagere opsparet 12,5 procent af deres ferieberettigede løn. Det svarer til fem ugers løn.

6. Hvorfor gør de det egentlig?

Udbetalingen af feriepengene sker for at sætte fut i økonomien – derfor kalder man det ’stimuli-initiativer’.
Corona-krisen har sat økonomien i bakgear, og mange, især privatansatte, er blevet arbejdsløse. Hvis vi bruger flere penge, skal der produceres og serviceres mere, og det skaber flere job.

7. Bliver der modregnet i indkomstoverførsler?

Nej, i aftalen står, at der ikke bliver modregnet, hvis du modtager indkomstoverførsler.
Hvis du har gæld til det offentlige, er der indført en særlig regel, som betyder, at det offentlige ikke beholder pengene. Der må heller ikke ske modregning i gælden.

8. Hvad nu hvis jeg er arbejdsløs?

Ledige, der har haft ordinært lønarbejde fra 1. september 2019 til 31. august 2020, får udbetalt de tre uger med indefrosne feriepenge som alle andre. Feriepengene skal ikke modregnes i dagpengene.
Feriedagpenge, som bliver optjent på baggrund af dagpenge, er ikke blevet indefrosset.

9. Min ægtefælle er pensionist. Får han/hun ingenting?

Jo, aftalen betyder, at personer på overførselsindkomster får udbetalt 1.000 kroner skattefrit.

10. Pas på svindlere

Anne Kristine Axelsson, der er koncerndirektør i ATP (hvor fonden med feriepengene har til huse) kom med denne advarsel på et pressemøde:
»Vi bruger kun borger.dk og eboks.dk. Hvis du modtager henvendelser på SMS, telefon eller mail, så er det svindlere, der prøver at franarre dig dine penge. Udbetaling sker kun ved at logge på borger.dk.«