En medarbejder i en vuggestue var i maj syg med Covid-19, men blev senere erklæret rask. Nu er virusset pludselig kommet igen, og vuggestuen har haft lukket i en uge. En anden vuggestue i samme kommune er lukket frem til mandag på grund af corona.

Opdateret d. 25. juni 2020

Af: Kurt Balle Jensen, journalist

Hvis man nogle steder går med fornemmelsen af, at covid-19 er et overstået kapitel, kan to vuggestuer i Ikast-Brande Kommune fortælle en anden historie.

I vuggestuen i Bording Børneby blev en medarbejder, der for længst var blevet erklæret rask efter at have haft covid-19, i sidste uge alligevel testet positiv, og vuggestuen blev lukket en uge.

Onsdag i denne uge var vuggestuen igen klar til at modtage de 20 børn. I første omgang med begrænset åbningstid, men fra torsdag med fuld åbningstid.

»Kollegerne var blevet testet to gange, som de nye anbefalinger siger, man bør, så vi føler os helt trygge ved at genåbne,« siger institutionsleder Stig Skovbo, Bording Børneby.

I vuggestuen i Ejstrupholm Børnehus kan de berette om nogenlunde samme oplevelse, og også her gjorde de alt det rigtige. Her er alle 14 børn og 6 medarbejdere sendt hjem, efter at en medarbejder mandag var blevet testet positiv.

Herefter blev der reageret omgående. Der blev ringet til de 14 børns forældre og samtidig skrevet ud med flere oplysninger og med en anmodning om at holde øje med eventuelle symptomer hos børnene. Den smittedes kolleger skal nu testes to gange. Hvis alle test er negative, forventes Ejstrupholm Børnehus efter en uges lukning at åbne igen mandag.

Var raskmeldt

For vuggestuen i Bording Børneby er sagen et eksempel på, at det er svært at forudse, hvordan corona-virus opfører sig.

Det hele startede, da en ansat vågnede med kriller i halsen onsdag morgen i sidste uge og meldte fra på arbejdet og lod sig teste. Testen var positiv.

»Den pågældende er studerende og begyndte hos os 1. juni. I maj havde hun været testet positiv og var syg med covid-19, men var herefter erklæret rask igen, og en efterfølgende test havde været negativ,« fortæller Stig Skovbo.

Alligevel vågnede hun så onsdag i sidste uge med kriller i halsen. Hun reagerede klogt ved at blive hjemme fra arbejde og lade sig teste igen, selvom hun faktisk for længst var blevet erklæret rask.

Denne gang var prøven altså positiv.

Da den studerende meddelte sin leder, at hun var blevet testet positiv, blev hele maskineriet sat i gang.

Stig Skovbo kontaktede daginstitutionsafdelingen i Ikast-Brande Kommune, så havde kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og til kommunens egen sundhedspleje. Der blev ringet til forældrene, så de kunne hente børnene, hvorefter der blev lukket ned, og kollegerne blev testet. Derefter har der været lukket en uge og testet endnu en gang.

Corona opfører sig uberegneligt

Men hvordan har forældre og pædagoger taget hele situationen? Og hvordan har lederen oplevet det?

»Jeg føler selv, at jeg har været meget rolig, fordi meldingerne fra mit bagland har været helt tydelige. Vi fik klar besked om, hvad vi skulle gøre, og har ikke selv skullet vurdere. Kollegerne har taget det helt roligt, og vi har gjort meget ud af kommunikationen til alle forældre i Bording Børneby,« siger Stig Skovbo.

Lederen har hele vejen igennem været i tæt kontakt med kommunens dagtilbudschef, og han har også talt med  forældre, der ville have noget uddybet.

»Vi kan lære af denne sag, at denne virus altså nogle gange opfører sig noget uberegneligt. Vi har også lært, hvor vigtigt et godt bagland er i den slags situationer,« siger lederen i Bording Børneby, Stig Skovbo, der ud over vuggestuen består af to børnehaver.

I Bording er de således i gang igen, imens venter de i Ejstrupholm, hvor endnu en omgang med testning af medarbejderne afgør, om der som planlagt kan åbnes igen på mandag.