Det kan give tryghed og modvirke spredning af coronasmitte, hvis pædagoger bliver coronatestet hver uge, som regeringen lægger op til, mener BUPL. Men det bør foregå i arbejdstiden. I Rebild Kommune er man allerede klar til at give løn for test.

Opdateret d. 14. januar 2021

Af: Jesper Nørby, journalist

Alle, der møder fysisk på arbejde og har tæt personkontakt – heriblandt pædagoger – bør lade sig teste en gang om ugen. Også selv om man ikke har symptomer.

Sådan lød opfordringen fra justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde 13. januar.

Han nævnte blandt andet, at det kan hjælpe med at opspore den mere smitsomme britiske mutation, B.1.1.7, hvis flere bliver testet.

BUPL roser opfordring – men test bør foregå i arbejdstid

Hos BUPL tager formand Elisa Rimpler godt imod Nick Hækkerups opfordring.

”Vi har en klar interesse i at få opsporet og stoppet smitte i institutioner og skoler. Det handler både om tryghed og sikkerhed. Derfor mener BUPL også, at udsigten til ugentlig, frivillig test bør omfatte alle pædagoger og ledere, ud over de, der arbejder i daginstitutionerne. For vi har stor menneskekontakt og bruger ikke værnemidler som andre faggrupper. Og selvom børn smitter mindre end voksne, så smitter de altså,” siger hun.

Elisa Rimpler understreger dog, at ministerens udmelding kræver, at logistikken omkring test bliver forbedret, og at det sikres, at test foregår i arbejdstiden:

”Mange pædagoger har lang transporttid til testcentre, og de skal ikke ugentligt bruge fritid på at tage den tur. Det skal foregå i arbejdstiden. Samtidig håber jeg, vi snart får de mobile testcentre at se, som ministrene har talt om.”

Nordjyske pædagoger får løn for test

Allerede få timer efter Nick Hækkerups opfordring om ugentlig test, besluttede man i nordjyske Rebild Kommune, at kommunens pædagogiske personale hver uge får en time til at blive coronatestet.

”Hvis man tager hen og bliver testet, så får man en times løn for det. Også selvom det er i weekenden. For det er jo ikke altid, det er muligt at få en test-tid inden for normal arbejdstid,” fortæller Jesper Johansen, dagtilbudsleder i Rebild Syd.

Aftalen, som Rebilds dagtilbudsledere har indgået med kommunens Børn- og Unge-forvaltning, bunder ikke kun i et ønske om at forebygge smittespredning:

”Vi har en vigtig opgave med at give tryghed til vores medarbejdere. Derfor ville vi gøre noget for at sikre rimelige vilkår til, at de kunne leve op til ministerens opfordring om ugentlig test. Samtidig er der testcentre i blandt andet Aalborg, Hobro, Aars, Skørping, Brovst og Viborg. Det gør det muligt for de fleste af vores medarbejdere at blive testet uden at skulle bruge alt for lang tid på transport,” siger Jesper Johansen.

Han indrømmer dog, at der er lidt heldig planlægning bag den hurtige aftale:

”Vi havde i forvejen et møde planlagt i kalenderen morgenen efter pressemødet. Det var selvfølgelig heldigt, men vi har en stående aftale i disse dage med nærmest ugentlige opdateringer af retningslinjerne om, at vi hurtigt skal kunne mødes. Det var vigtigt for os, at vi kunne give alle pædagogerne den samme besked om, hvordan vi griber det her an,” fortæller Jesper Johansen.

Sæt tryk på ny teststrategi

Elisa Rimpler roser Rebild Kommune for at have handlet hurtigt efter ministerens udmelding. Men hun understreger samtidig, at det ikke bør være op til den enkelte kommune eller daginstitutionsleder at sikre pædagogerne ordentlige test-vilkår:

”Der er behov for en central teststrategi for pædagogisk personale så hurtigt som muligt. Det kan sikre, at pædagoger rundt om i landet ikke bliver yderligere presset, hvis der eksempelvis mangler ressourcer til at dække for de kolleger, som er afsted til test,” siger BUPL-formanden.

Hun understreger, at ugentlige coronatest af pædagoger stiller en række nye logistiske krav, og hun ser frem til at høre mere om eksempelvis mobile testcentre, som kan komme ud til institutionerne:

”Det haster med at ministeriet får lanceret en ny teststrategi, og jeg vil opfordre til, at vi pædagoger hurtigt bliver inddraget, så vi sikrer, at strategien fungerer bedst muligt i hverdagen,” siger Elisa Rimpler, der efterspørger, at teststrategien hovedsageligt kommer til at bestå af hurtigere adgang til PCR-test og svar.

PCR-testen er mere nøjagtig end antigen-testen, der også er kendt som quick-testen.