18.500 pædagoger kan nu vælge at få op til 105.000 kroner udbetalt, hvis de træder ud af efterlønsordningen. Tænk jer godt om inden, lyder anbefalingen fra BUPL-formand Elisa Bergmann.

Opdateret d. 5. januar 2018

Af: Mikkel Prytz, Journalist

Træd ud af efterlønsordningen nu – og få op til 105.000 kroner udbetalt skattefrit. Sådan lyder tilbuddet til de 18.500 BUPL-medlemmer, der aktuelt betaler til efterlønsordningen.

Fra årsskiftet åbnede Folketinget nemlig for, at man kan få udbetalt de penge, man har indbetalt til efterlønsordningen. Tilbuddet gælder i et halvt år, så man skal slå til inden 30. juni, hvis man vil have pengene ind på sin konto frem for på en efterlønsopsparing.

Det er dog vigtigt at tænke sig godt om, inden man hæver sit efterlønsbidrag og træder ud af ordningen, lyder det fra Elisa Bergmann, formand i BUPL.

»Efterlønnen er en af de muligheder, man har for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når man kommer op i årene, og man skal derfor være forsigtig med at få pengene udbetalt og fraskrive sig den ret,« siger hun.

Hårdt arbejde

Elisa Bergmann henviser til undersøgelser blandt pædagoger, der viser, at en stor andel af BUPL’s medlemmer har planer om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, før de fylder 65 år.

»Vi ved, at pædagogfaget er hårdt både fysisk og psykisk. Mange pædagoger føler sig presset, som de bliver ældre. Både i forhold til at nå rundt om alle børn og med deres egen krop, som blandt andet bliver belastet af mange løft,« siger Elisa Bergmann.

»Og efterhånden som tilbagetrækningsalderen udskydes, må man i stigende grad overveje, hvilke muligheder man har, hvis man ikke kan blive på arbejdsmarkedet,« tilføjer hun.

17.000 droppede efterlønnen i 2012

Sidste gang, det var en mulighed at få udbetalt efterlønsbidraget, var i 2012. Dengang valgte 17.000 BUPL-medlemmer at få udbetalt pengene og dermed træde ud af efterlønsordningen.

Elisa Bergmann forstår godt, at det kan være tillokkende at få op til 105.000 kroner ind på kontoen.

»Men man skal også huske på, at efterlønsordningen giver adgang til seniorjob, som er en af de muligheder, man som ældre pædagog har for at kunne blive på arbejdsmarkedet,« siger hun.

»Samtidig får man en skattefri præmie ved at blive på arbejdsmarkedet frem til folkepensionsalderen, hvis man er med i efterlønsordningen, så for mange kan det godt betale sig at blive i ordningen,« tilføjer Elisa Bergmann.

Individuelle overvejelser

Når man skal regne ud, om det rent økonomisk giver mening at få efterlønsbidraget udbetalt nu, er der forskellige faktorer at være opmærksom på.

Alderen spiller selvfølgelig en rolle, men det er også vigtigt at huske på løn og pensionsopsparinger, når regnestykket gøres op. På samme vis skal den enkelte pædagog også overveje, hvor længe han eller hun vil blive på arbejdsmarkedet.

Derfor lyder anbefalingen fra Elisa Bergmann til pædagoger, der netop nu tænker over, om de skal hæve efterlønsbidraget, således:

»Med mindre man har en meget godt grund til at hæve pengene netop nu, skal man tænke sig godt om – og tage en snak med sin A-kasse, som kan hjælpe den enkelte pædagog i den individuelle situation«.


Fakta om udbetaling af efterløn

Frem til 30. juni har du muligheden for at få dit efterlønsbidrag udbetalt.

Størrelsen af udbetalingen afhænger af, hvor længe du har indbetalt til efterløn.

Du får udbetalt dit efterlønsbidrag skattefrit – dog skal du betale en afgift på 30 procent på dine indbetalinger efter 22. juni 2017.

Du får snarest muligt besked fra BUPL-A om dit efterlønsbidrag og dine muligheder for tilbagebetaling, hvis du i dag er med i ordningen og er på arbejdsmarkedet.