BUPL-A ligger helt i bund, når det gælder om at uddele ”dummebøder” til medlemmer, der ikke overholder aftalerne. Det glæder direktør Henriette Becker.

Udgivet d. 30 august, 2017

Af: Mikkel Prytz, Journalist

Det går ud over pengepungen, hvis man som ledig bliver væk fra en aftale i a-kassen. Så mister man nemlig dagpengeretten, indtil man møder op til næste møde.

Denne type ”dummebøder” modtog 3,7 procent af alle dagpengemodtagere i 2016, viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har foretaget på baggrund af tal fra Jobindsats.dk.

I pædagogernes a-kasse, BUPL-A, er det dog kun 0,9 procent af medlemmerne, der har fået en ”dummebøde”, og dermed er BUPL-A den a-kasse, der uddeler færrest sanktioner til deres medlemmer.

 

Glad på medlemmers vegne

Det glæder direktør for BUPL-A Henriette Becker:

»Jeg er glad, både på BUPL-A’s og vores medlemmers vegne, over at vi ikke sanktionerer mere, end vi gør. Jeg ser det som et tegn på, at vi er i tæt dialog med medlemmerne, og det, synes jeg, er positivt,« siger hun.

»Vi har gennem rigtig mange år arbejdet med jobfokus i BUPL-A. Det vil sige, at vi motiverer vores medlemmer til at komme i arbejde allerede fra starten, når de bliver ledige. Og da vi er en pædagogfaglig a-kasse, kender vi meget til faget og har jobvejledere, som kender arbejdsmarkedet ud og ind og har den rette toning til at hjælpe medlemmerne videre,« fortsætter Henriette Becker og tilføjer, at mange af jobvejlederne også er uddannede pædagoger.

Fortæller om risikoen

I den anden ende af Ugebrevet A4’s opgørelse finder man flere af de såkaldte gule a-kasser, heriblandt Det Faglige Hus og Krifa. Her har henholdsvis 7,7 procent og 6,2 procent af medlemmerne oplevet at få frataget dagpengene, fordi de ikke har overholdt aftaler i a-kassen eller på jobcenteret.

»Jeg kan ikke tale på de gule a-kassers vegne,« siger Henriette Becker.

»Men jeg ved, at vi selv gør meget ud af at fortælle vores medlemmer, hvad risikoen er, hvis de ikke møder frem. Og hvis vi har en fornemmelse af, at et medlem har brug for hjælp til at navigere i dagpengereglerne, går vi ind for at understøtte,« fortsætter hun.

Ikke blødsødne

BUPL-A er ikke en blødsøden a-kasse, der holder hånden over de medlemmer, som ikke lever op til reglerne, understreger Henriette Becker.

»Vi giver sanktioner i det omfang, det er nødvendigt. Det er ikke i nogens interesse at sjufte med reglerne, og det er ikke noget, vi gør,« slår hun fast.

Professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger til Ugebrevet A4, at de gule a-kasser ikke har så stærk en kontakt til medlemmerne som en hel del af de andre a-kasser.

»I de klassiske fagforeninger og a-kasser, der ved man jo, hvad arbejdsmarkedet og kravene er. Og dér foregår normalt også en løbende vejledning og rådgivning. Hos de gule er der ikke den samme kontakt til medlemmerne, som de andre har,« siger Henning Jørgensen ifølge Ugebrevet A4.


Se opgørelsen fra Ugebrevet A4