Mens de voksne stod i kø ved kommunens valgsteder, stod børnene i SFO’en i Birkerød i en lang række for at afgive deres stemme. Stemmeprocenten var høj, og valginteressen stor. To ud af tre kandidater forsøgte at kapre stemmer med løfter om slik og godter – og en af dem fik en jordskredssejr.

Opdateret d. 17. november 2021

Af: Kurt Balle Jensen, journalist

Kommunalvalget var rykket ind i Birkerød Skoles SFO, hvor tre kandidater, Spiderman, Løven og Bamsen kæmpede om stemmerne, og børnene var kommet med ønsker til kandidaternes valgprogram.

Spiderman havde valgløfte om en udklædningsdag, Løven ville give alle børnene en Lions Bar, mens Bamse tilbød en rigtig bamsedag, hvor alle børnene kan tage deres bamse med, og hvor de får en lille pose Haribo vingummibamser.

Og mens der efter valghandlingen rundt omkring på landets rådhuse skulle forhandles konstituering, var der ingen rævekager ved valget i Birkerød Skoles SFO.

”Nej, bamsen vandt stort, så der var ingen tvivl. Han har nu fået borgmesterkæden, og fredag den 26. november fejres demokratiet. Da skal bamsen nemlig opfylde sit valgløfte,” siger pædagog og primus motor i valgprojektet Pernille Taisbak Hølledig, Birkerød Skoles SFO.

Børnene og pædagogerne havde i forbindelse med valgprojektet snakket om de voksnes kommunalvalg, og nu fik børnene så lov til selv at deltage i en demokratisk handling. Der var i forvejen lavet stemmebokse og stemmeurner. Der var ophængt valgplakater, og børnene havde fremstillet en farverig borgmesterkæde.

Trods løfter om slik: Ingen snyd med stemmerne

”Børnene gik meget op i det og stod foran valgplakaterne og diskuterede, hvem de skulle stemme på. Under selve valghandlingen gjorde vi meget ud af, at det selvfølgelig var anonymt, og de tilforordnede hjalp, så stemmehandlingen kunne forgå korrekt,” fortæller Pernille Taisbak Hølledig.

Børnene fra 2. klasse var valgtilforordnede. Nogle af dem gav de stemmeberettigede et kryds på hånden og gav dem stemmesedlen, mens andre førte dem hen til stemmeboksen. De gik herefter væk, for det var jo vigtigt, at de ikke så, hvad der blev stemt.

”Så det gik rigtig fint, og stemningen var god. Børnene stod i en lang række for at afgive deres stemme. 178 børn stemte, og det var en stemmeprocent på 78 af samtlige børn, også dem, der ikke var i SFO på valgdagen,” fortæller Pernille Taisbak Hølledig.

Høj stemmeprocent og positiv respons: Vigtigt projekt

Dermed kunne børnene i Birkerødskolens SFO præstere flottere stemmeprocent end de voksne på landsplan. Og Pernille Taisbak Hølledig er ikke i tvivl om, at hele valghandlingen har lært børnene en masse om, hvad det egentlig handler om, når de voksne går til valg. De deltog selv i en demokratisk proces, der nu fører til en bamsedag næste fredag.

”Vi har da også fået god respons fra forældre, der syntes det var en godt og vigtigt projekt,” siger Pernille Taisbak Hølledig.