Den rå dokumentar ’Daginstitutioner bag facaden’ har gjort så stort indtryk på Dansk Folkepartis Peter Skaarup, at partiet nu skifter holdning. »Det kan blive nødvendigt med minimumsnormeringer,« siger han.

Opdateret d. 29. maj 2019

Af: Steffen Hagemann, journalist / Foto: Steen Brogaard,

Voksne, der skælder ud på utrøstelige børn eller bare ignorerer dem, en kaotisk hverdag på en børnehavestue. Det er den virkelighed, TV2’s dokumentar ’Daginstitutioner bag facaden’ viste tirsdag den 28. maj i den bedste sendetid.
Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand, så også med – og det, han så, gjorde indtryk:

»Det var hårrejsende at se den udsendelse. Den viste, at der decideret sker omsorgssvigt.«

Læs mere om dokumentaren

DF skifter holdning

Faktisk gjorde udsendelsen så stort indtryk, at Dansk Folkeparti nu skifter holdning. Partiet har indtil nu stået fast på et nej til minimumsnormeringer. Nu er holdningen en anden:

»Det kan helt klart blive nødvendigt med minimumsnormeringer, for der er så mange, der fortæller os, at de løber stærkt og ikke har tid til at passe børnene ordentligt,« siger Peter Skaarup nu til Børn&Unge.

Vil I sætte penge af?

»Det bliver så nødvendigt, vi er nødt til at kunne tage over, hvis Københavns Kommune og andre kommuner ikke får løst det her,« siger Peter Skaarup, der dog ikke sætter beløb på.

BUPL vurderer, at det vil koste omkring 2 milliarder kroner at løfte normeringerne op på 1 voksen til 3 børn i vuggestuen og 1 voksen til 6 børn i børnehaven.

Folketinget må tage over

TV2’s dokumentar viste, at 22 institutioner i Københavns Kommune dumpede på den pædagogiske kvalitet, herunder de to institutioner, der var optagelser fra. At kommunen ikke har formået at hjælpe de 22 institutioner til at hæve kvaliteten, undrer Peter Skaarup. Men Dansk Folkeparti vil rejse sagen i borgerrepræsentationen i København, lover han.

»Vi vil stille krav om, at Københavns Kommune laver minimumsnormeringen og sikrer, at det får en ende med de her gentagne tilfælde af omsorgssvigt i daginstitutionerne. Kommer det ikke igennem, så er det nødvendigt med minimumsnormeringer. Hvis ikke der sker ændringer, så bliver det med minimumsnormeringer, så må Folketinget tage over,« siger han.