Flere steder i landet er der bygget bæredygtige institutioner, hvor der tages hensyn til miljøet i bygninger, affaldssortering og meget mere. Det spiller også ind på kosten.

Udgivet d. 8. november 2018

Af: Kurt Balle Jensen (journalist), Ulrik Jantzen (foto)

I februar 2016 fløj Humlebien ind i nye bygninger i Svendborg og blev herefter betegnet som Danmarks første bæredygtige daginstitution. Byggeriet er ’Green Building Council-certificeret’. Det forpligter på flere områder at være bæredygtig, når der skal tages miljøhensyn. Også på madfronten.

»Vi har en frokostordning, som forældrene betaler til, og jeg ved, at de i køkkenet mere og mere satser på økologiske råvarer. Jeg ved også, at de genanvender alt, hvad der overhovedet er muligt at genanvende”, siger pædagogisk teamleder Marjun Jensen.

Men hvad med kødet?

»Ja, nu får du altså lige kokken, for hun står lige her«, siger Marjun Jensen, og så er køkkenleder Vivi Sonnichsen i røret.

»Det er meget begrænset, hvad vi bruger af kød, når man tænker på, at vi hver dag bespiser 130-160 børn. Som bæredygtig institution har vi hensynet miljø og klimaforandringer med indover, når vi forsøger at begrænse forbruget af kød. Vi har fokus på økologi og så vidt muligt dansk mad,« siger Vivi Sonnichsen.

I Humlebien er de dermed flexitarer: Det er betegnelsen for dem, der bevidst forsøger at skære forbruget af kød ned.

»Vi gør det ved at bruge rigtig mange grøntsager i retterne, og vi er særligt opmærksomme på madspild. Vi smider næsten ikke noget ud, selvom det selvfølgelig ikke helt kan undgås,« siger køkkenlederen.

En klima-kogebog

I Rebild Kommune i Nordjylland er de også godt i gang med at bygge den bæredygtige institution Rådyret, og endnu en bæredygtig institution er på vej, fortæller kommunens børne- og ungechef Mads Rune Jørgensen.

»Med projekt Klima Rebild er vi en klimavenlig kommune, og vi har specifikke krav om økologi i kosten til institutionerne. Vi håber fremadrettet at kunne give institutionerne større frihed til selv at bestemme, så de for eksempel kan satse på mere økologi og/eller mindre kød. Og jeg kan da kun forestille mig, at det er noget, man vil gøre brug af i blandt andet de bæredygtige institutioner,« han.

Et af de mange delprojekter, som Klima Rebild har kastet af sig, har været servering af klimavenlig mad på en række skoler. Lanceringen af kogebogen Klima-Glad-Mad, som er lavet af elever på kommunens skoler, har været et af højdepunkterne i år.

Kødfri dag

Børnehaven Karolinelund i Aalborg er knap et år og betegnes som en af landets mest bæredygtige børnehaver. Her tages der hensyn til klima og miljø i alt fra energiforbrug til indeklima, arbejdsmiljø, affaldshåndtering og rengøring.

Men hvad med kosten?

»Vi har selvfølgelig miljø og klima med i vore overvejelser, og vi har én kødfri dag om ugen. Der arbejdes målrettet med at undgå madspild, og institutionen har sølvmærke i økologi. Det samme har de øvrige otte institutioner i Dagtilbud Midt-Vestbyen, ligesom der i Aalborg generelt satses på økologi i institutionerne,« siger pædagogisk leder Jane Kortsen, Karolinelund.

Også her oplever lederen, at forældrene er blevet mere optaget af, om kosten er økologisk. Det er noget af det, der spørges ind til.

Læs hele Børn&Unges tema om grøn kost her (åbner pdf)

Hvad er nu hvad?

  • Vegetar er en samlende betegnelse for personer, der udelukkende spiser planteføde og eventuelt æg og eller mælkeprodukter.
  • Flexitarer forsøger at skære ned på mængden af kød
  • Pollo-vegetarer spiser kylling (pollo på latinsk), frugt, grøntsager, korn, nødder, honning, æg og mejeriprodukter
  • Pesco-vegetarer spiser fisk (pesce på italiensk) frugt, grøntsager, æg, korn, nødder, honning og mejeriprodukter.
  • Lacto-ovo-vegetar spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning, æg og mejeriprodukter. Lacto og ovo er latinsk og betyder henholdsvis mælk og æg.
  • Ovo-vegetarer spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning og æg, men ikke mejeriprodukter.
  • Lacto-vegetarer spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning og mejeriprodukter, men ikke æg.
  • Veganere spiser grøntsager, korn og nødder og altså 100 procent vegetabilsk
  • Rå-veganere spiser frugt, grøntsager og nødder som raw food, det vil sige i rå tilstand.
  • Frugtarer spiser en kost, der for mindst 75 procents vedkommende består af kun frugt. Derudover rå grøntsager, nødder og frø.

Kilder: Sundekrummer.dk, Wikipedia, Sundhedsstyrelsen