Mille Stockner er en af tovholderne bag netværket #AldrigDinSkyld, der på Kvindernes Kampdag demonstrerer imod kvindeundertrykkelse. Også som pædagog arbejder Mille med kønsroller.

Opdateret d. 5. marts 2018

Af: Signe Rosa Skelbæk, journalist

»Vi håber, det bliver bare lidt varmere, end det er nu,« griner Mille Stockner.

Børn&Unge fanger hende på en af vinterens koldeste dage for at spørge til hendes forventninger til den demonstration, hun er ved at stable på benene.

Den 8. marts går Mille Stockner nemlig på gaden under parolerne #MeToo og #TimeIsUp. Demonstrationen er organiseret af det aktivistiske netværk #AldrigDinSkyld, som Mille Stockner sammen med fem andre står bag. De kæmper for ligestilling og håber på at se massevis af medsøstre.

»Kvinder er voldsomt overrepræsenteret som ofre i både voldtægts- og overfaldsstatistikker, og derfor giver det mening for os, at vi går på gaden til Kvindernes Internationale Kampdag,« siger Mille Stockner.

Startede i protest

Men det er ikke første gang, at Mille Stockner gør sig klar til at male bannere og kæmpe for en sag. Netværket #AldrigDinSkyld har været på gaden flere gange og blev startet spontant, da medierne i 2016 satte fokus på en sag om en ung pige med diabetes, hvis voldtægtsmænd blev frifundet, fordi man ikke mente, hun havde sagt tydeligt fra, da hun blev overfaldet. Det var første gang Mille Stokner og resten af gruppen startede en demonstration.

»Jeg vil ikke sige, at jeg er enkeltsagskæmper. Jeg er både fagligt aktiv, med i ’Bekæmp fattigdom nu’ og i flygtningearbejde, så kvindekamp er ikke den eneste sag, der er vigtig for mig. I bund og grund er jeg feminist, så når en befolkningsgruppe, i det her tilfælde kvinder, bliver undertrykt på en eller anden måde, er det en vigtig sag for mig,« siger Mille Stockner.

Mille Stockner er feministisk aktivist, og som pædagog har hun også øje for ligestilling og kønsroller blandt børnene.

Lærer børn at sætte grænser

Men selvom det ikke kun er kønsdebatten, der optager Mille Stockners fritid, så er det lige netop den, hun har valgt at tage med ned i den integrerede institution, Lærken i Høje Taastrup, som hun til dagligt arbejder i. Her arbejder personalet på Milles foranledning med kønsroller.

»Det er udfordrende at arbejde med, for i bund og grund handler det om, at vi skal lave om på vores tankegange,« siger Mille, hvis kolleger har taget rigtig godt imod projektet, som blandt andet har mundet ud i oplæg fra kønsforskere fra DPU til både personale- og forældregruppe.

»Helt konkret handler det om at hjælpe børnene med at sætte grænser og få lært dem, at det er deres krop. Hvis de ikke har lyst til at kramme nu, så må man gerne sige fra,« siger Mille Stockner og forsætter:

»Drenge bliver ofte socialiseret til at være mere pågående og aggressive, og senere i livet kan det føre til, at de kommer til at overskride nogle grænser. Her er pædagoger ikke nødvendigvis en dyt bedre end andre til ikke at reproducere de kønsrammer,« siger hun.

Lille frække Annika

Sammen med personalegruppen har Mille Stockner arbejdet meget med, hvordan de italesætter køn over for børnene.

»Vi har blandt andet lavet sangene om, når vi synger. For eksempel hedder det ikke ’Lille frække Frederik’, men ’Lille frække Annika’. Det hele behøver ikke være så kønsnormativt, for vi skal være bedre til at give børnene mulighed for ikke kun at være deres køn, men at være et helt menneske. Jeg håber virkelig, at de kommende generationer bliver meget bedre end alle os andre,« siger pædagogen.

I mellemtiden kæmper hun videre for kvinders rettigheder, og hun lover, at demonstrationen 8. marts ikke er det sidste, man ser til det aktivistiske netværk.

»Vi er netop blevet kontaktet af Amnesty International, som vi skal have et møde med i marts, så det bliver spændende, hvad der kommer ud af det. Vi ved ikke så meget endnu, men man kan være sikker på, at vi går på gaden igen,« siger hun.


Om demonstrationen

  • Blandt talerne demonstrationen på Kvindernes Kampdag den 8. marts er Pernille Skipper (politisk ordfører, Enhedslisten), Sanne Søndergård (komiker og feminist) og Maja Holt Højgaard (læger uden tavshedspligt).
  • Demonstrationen starter klokken 16.30 på Højbro Plads i København.

Læs mere på facebook-siden ’Aldrig Din Skyld’