I sommer fik pædagog Lone Pultz bevilget fleksjob efter et forløb, der har varet i 12,5 år. Nu glæder hun sig at finde et job som fleksjobber, for myndighederne ånder hende fortsat i nakken.

Opdateret d. 30. november 2018

Af: Mikkel Prytz (journalist), Claus Bech (fotograf)

Mange tænker nok ’kobberbryllup’, når de hører om noget, der har varet i 12,5 år. For pædagog Lone Pultz betyder 12,5 år noget ganske andet. Så lang tid har det nemlig taget hende at få vished om, hvor hun hører hjemme på arbejdsmarkedet.

Dermed hører pædagogen til de 46 procent, der har været uden job i mere end 7 år, når de bliver visiteret til fleksjob. Det viser en evaluering foretaget for Beskæftigelsesministeriet.

For lige siden sin sygemelding i 2005 har Lone Pultz kæmpet for, at Københavns Kommune skulle anerkende, at hun ikke kan arbejde som hidtil på grund af ryglidelser og svær astma.

»Min sag fylder jo efterhånden en hel mælkekasse. Og det har været et rent helvede meget af tiden. Jeg har været så langt nede og har mange gange spurgt mig selv, om det er mig, der er noget galt med,« siger Lone Pultz.

Når hun har været ’helt nede at kysse gulvbrædderne’, har hun sat sig til tasterne og skrevet til samfundets spidser. Til Helle Thorning-Schmidt, til Frank Jensen og Ritt Bjerregaard. Det er der nu ikke kommet noget ud af.

»Men det har været min måde at overleve på. Udover at jeg har haft min mand og mine to døtre. Og at jeg må være lidt af en fighter,« siger Lone Pultz og nævner også den store støtte, hun har fået fra BUPL Hovedstaden, som gennem alle årene har ført sagen for hende.

Astma blev kureret

Lone Pultz’ sag begyndte, da hun blev sygemeldt med rygproblemer fra sin stilling i vuggestueafdelingen i en integreret institution. Senere fik hun konstateret slidgigt – en lidelse, hun nu også mærker i knæ, hænder og hofter.

»Stort set i hele bevægeapparatet, så jeg får en masse smertestillende medicin,« fortæller hun.

Senere var den gal med lungerne, og Lone Pultz fandt ud af, at hun har en svær grad af astma. Alene i 2018 har hun i skrivende stund været indlagt seks gange med lungebetændelse, og sygdommen har medført, at hun ikke kan klare så meget fysisk aktivitet.

»Det betyder desværre, at jeg ikke kan arbejde med børn længere. Jeg river simpelthen alle infektioner til mig. Så jeg har affundet mig med, at jeg skal lave noget helt andet,« siger Lone Pultz, der i dag er 55 år.

Netop astmaen har været en af grundene til, at hendes sag er trukket i langdrag. For selvom hendes egen læge har diagnosticeret hende med astma i svær grad, vurderede en sagsbehandler i kommunen, at sygdommen var let at behandle.

»I et af brevene fra kommunen står der, at jeg har astma i middel grad. Tre afsnit længere nede er det blevet til ’lidt astma’. Hvis brevet havde været længere, kunne jeg jo nærmest være blevet kureret,« siger Lone Pultz opgivende.

Hår- eller julepynt?

Nu, hvor Lone Pultz har fået bevilget fleksjob, har hun flere ideer til, hvad hun kan lave i de fire timer om ugen, hun skal arbejde.

»Det kunne være på en skole, hvor jeg kunne rydde af og lave te eller kaffe på lærerværelset og hjælpe til med småopgaver på kontoret. Det kunne også være som aktivitetsmedarbejder på et plejecenter,« siger Lone Pultz.

»Jeg blev så glad, da jeg fik afgørelsen om fleksjob. Samtidig turde jeg ikke tro på det, fordi der er gået så mange år, uden der er sket noget. Jeg forestillede mig, at der nu ville komme lidt ro på. Men det er ikke sket,« fortæller Lone Pultz.

For Lone Pultz føler fortsat, her knap 13 år efter sin sygemelding, at systemet ånder hende i nakken. Hun følger et forløb i den lokale jobklub, hun er på et kompetencegivende kursus hos en privat virksomhed, hun sender mindst fire ansøgninger om måneden, og hun gør i det hele taget, hvad kommunen beder hende om.

Og så glæder hun sig til, hun endelig finder sin rette hylde og kan lægge de seneste mange års opslidende forhandlinger om sin sag bag sig.

»Det her har taget alt for lang tid. Og jeg har været igennem så mange mærkelige forløb med jobafklaring undervejs,« siger Lone Pultz og fortæller om et forløb hos Københavns Kommunes Center for Afklaring og Beskæftigelse, CAB.

Her udleverede kursusholderen en papirclips og bad deltagerne tænke i 10 minutter over, hvad man kunne bruge sådan en til. Bagefter skulle de tale om det.

»Jeg sagde, at man kunne sætte papir sammen med den. Hænge julepynt op eller sætte den i håret. Jamen, altså… Hvad skal man sige?« spørger Lone Pultz.


Lones sag i grove træk

2005: Sygemeldt med rygsmerter.

2006: Kommer i praktikforløb for at få vurderet sin erhvervsevne.

2008: Kommunen har givet afslag på fleksjob. BUPL klager, men Beskæftigelsesankenævnet fastholder afslaget.

2010: Lone får konstateret svær astma. Jobcenteret beslutter, at hun skal i virksomhedsrevalidering.

2014: Kommunen stopper udbetaling af sygedagpenge i maj. BUPL anker og får medhold, men Lone har intet indkomstgrundlag frem til juni 2016.

2016: Får atter medhold i Ankestyrelsen. Lone får udbetalt sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, i alt 465.000 kroner før skat.

2018: Lone Pultz får bevilget fleksjob.

Kilde: BUPL Hovedstaden