10 noveller målrettet pædagoger og studerende er netop udkommet. Novellerne, der er skrevet af 10 forskellige forfattere, handler om, hvordan pædagoger, børn og forældre oplever hverdagen i dagtilbud.

Udgivet d. 26. november 2020

Af: Rikke Bergquist (journalist), Modelfoto: Colourbox

Hvorfor skulle du tegne så meget blod?

Sådan er det bare.

Hvad er sådan?

Når det sker, så er der så meget blod, siger Milan bare.

Dialogen stammer fra den nye novellesamling ’Mælkekassetårn’, der er skrevet til pædagoger og pædagogstuderende. De 10 noveller er skrevet af 10 forskellige forfattere, som på forhånd fik besked på, at deres historier skulle involvere mindst én pædagog og én daginstitution. Derfor handler alle novellerne om forskellige aspekter af livet i og omkring daginstitutioner.

Det er adjunkt og forfatter Julie Top-Nørgaard og lektor Christian Aabro, der har fået ideen til bogen, som de også har redigeret. De underviser begge på Københavns Professionshøjskole (KP) og mener, at skønlitteratur kan rumme mere af den kompleksitet og ambivalens, arbejdet som pædagog indebærer, end faglitteratur kan.

»Folk opfører sig ikke som noget, der kan passes ind i et Excel-regneark. De har brogede dage, og det viser novellerne også. Forfatterne skriver om alt det, som man også skal kunne tale om, når man arbejder som pædagog,« siger Christian Aabro og tilføjer:

»Det er vigtigt at have noget, som kan åbne for faglige diskussioner, der rækker ud over, om Matthias er rød, gul eller grøn i observationsarket.«

 

Det, man ikke taler om

Forfatterne er vidt forskellige, og det er novellerne også. Uddraget i toppen af artiklen stammer fra novellen ’Alt det her med Milan’.

Den er skrevet af forfatter Tomas Lagermand Lundme og handler om pædagogen Tobias, der får en fornemmelse af, at der er noget galt i børnehavedrengen Milans liv. Han er usikker på, hvordan han skal gribe sin mistanke an, for han er nyuddannet og arbejder i en institution fuld af erfarne kollegaer.

Spurgt om, hvorfor han har valgt at skrive om netop det dilemma, siger Tomas Lagermand Lundme:

»Jeg kender mange pædagoger og har kunnet mærke, at historier som den her, der handler om alt det, man måske ikke taler om, fylder meget for dem,« fortæller han og understreger, at hans novelle er ren fiktion.

 

Dilemmaerne fylder

Også forfatter Stine Askov er inspireret af virkeligheden, som hun har stor personlig indsigt i, for hun har nemlig arbejdet 20 år som pædagog, inden hun blev en anerkendt og respekteret forfatter. Hun har bidraget med novellen ’Knivprojekt’. Den handler om en pædagog med en hjertesag, som skaber nervøsitet og konflikter blandt kollegaer og forældre i sådan en grad, at de klager over hende.

»Jeg har valgt at skrive om lige netop dét emne, fordi jeg i mine år som pædagog har oplevet, hvor meget den type dilemmaer fylder. Man skal tage mange beslutninger i løbet af en dag. Det går tit hurtigt, og det er derfor ikke altid, at man får taget de bedste beslutninger, hvor alle bliver hørt.«


Om novellesamlingen

Novellesamlingen ’Mælkekassetårn’ er 171 sider lang og består af i alt 10 noveller.

Den er udgivet på Akademisk Forlag og udkom 26. november 2020.

Idé og redaktion: Christian Aabro og Julie Top-Nørgaard, lektorer Københavns Professionshøjskole (KP).

Forfattere: Sanne Munk Jensen, Tomas Lagermand Lundme, Maja Elverkilde, Stine Askov, Laila Ingrid Rasmussen, Lars Frost, Hanne Højgaard Viemose, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Sebastian Bune, Nicole Boyle Rødtnes.