På konferencen ser vi blandt andet på betydningen af tidlig tilknytningsrelation samt ADBB, som bruges til at opdage tidlig social tilbagetrækning hos børn. Du får også indsigt i børns perspektiver på overgange mellem steder og relationer i dagtilbuddet, mellem hjem og vuggestue og i overgangen til børnehave. Konferencen finder altså sted den 23. februar 2021 i stedet for den 13. maj 2020.
Konferencens første oplægsholder vil fokusere på mistrivsel og utryghed i de første leveår, som er en alvorlig risikofaktor for børns udvikling på lang sigt. Samtidig er spædbørn mere ‘usynlige’ for samfundet, og deres problemer er svære at opdage. Med oplægget her sætter cand.psyk. og Ph.D. Mette Skovgaard Væver fokus på den tidlige opsporing af spæd- og småbørn. Hun fortæller om betydningen af den tidlige tilknytningsrelation for barnets udvikling samt om opsporingsredskabet ADBB, som anvendes til at opdage tidlig social tilbagetrækning hos det lille barn. Hun giver eksempler på anvendelse af ADBB i sundhedsplejepraksis.
Senere på konferencen retter vi fokusset mod småbørns (0-3 år) perspektiver på overgange mellem steder og relationer – både i hverdagen i dagtilbuddet, når børn skifter mellem forskellige aktiviteter og situationer og i skift mellem steder, fx dagligt mellem hjem og vuggestue og i overgangen fra vuggestue til børnehave.
Lektor, Ph.D. Pernille Juhl tager udgangspunkt i delprojektet udforsker spørgsmål som:
Thomas Gitz-Johansen vil om eftermiddagen sætte fokus på betydningen af de psykologiske og følelsesmæssig behov hos små børn. Med udgangspunkt i sin forskning blandt de 0-2 årige i vuggestuen sætter fokuserer han på den vigtige del af det pædagogiske arbejde, der handler om omsorg. Thomas Gitz-Johansen vil også komme ind på betydningen af omsorgsarbejdets betingelser.
kl. 9:00: Morgenkaffe
kl. 9:30: ”Den tidlige opsporing – tegn på mistrivsel blandt spæd- og småbørn”, oplæg ved Mette Skovgaard Væver
kl. 10:50: Pause
kl. 11:00: ”Hvordan har små børn det i forbindelse med overgang til vuggestuen?”, oplæg ved Pernille Juhl
kl. 12:00: Frokost
kl. 13:00: ”Hvordan har små børn det i forbindelse med overgang til vuggestuen?”, oplæg forsat ved Pernille Juhl
kl. 13:30: ”Følelsesmæssige relationer mellem børn og voksne”, oplæg ved Thomas Gitz-Johansen
kl. 14:15: Kaffepause
kl. 14:30: ”Følelsesmæssige relationer mellem børn og voksne”, oplæg fortsat ved Thomas Gitz-Johansen
kl. 15:30: Afrunding på konferencen
kl. 15:35: Tak for i dag
Mette Skovgaard Væver, cand.psych., Ph.D. og lektor i klinisk børnepsykologi ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet. Hun er autoriseret og specialist i psykoterapi.
Mette Skovgaard Væver er leder af Center for Tidlig Indsats og Familieforskning (CIF), som arbejder for at styrke den sociale og sundhedsfaglige indsats til fremme af forældreressourcer og 0-6 årige spæd- og småbørns psykiske sundhed.
Mette Skovgaard Væver er leder af flere store igangværende forskningsprojekter, som du kan læse mere om her: psy.ku.dk/cif
Pernille Juhl, lektor (Ph.d.) i psykologi på Roskilde Universitet, Center for Daginstitutionsforskning, hvor hun pt. forsker i børns hverdag i dagtilbud. Pernille Juhl har blandt andet beskæftiget sig med tidlig indsats, forældresamarbejde, kvalitet i dagtilbud, børneperspektiver og pædagogisk faglighed.
Hun har sammen med bl.a. Thomas Gitz-Johansen udgivet boget ”Har du det godt? Om at have det godt i daginstitutionernes hverdag” (Dafolo, 2019). Læs mere om bogen
Thomas Gitz-Johansen, forsker ved Roskilde Universitet i barndom og børneinstitutioner med særlig fokus på vuggestuen og vuggestuebørn. Seniorkandidat ved Jung Instituttet i København.
Han har blandt andet udgivet bogen ”Vuggestueliv: Omsorg, følelser og relationer”, (Samfundslitteratur, 2019). Læs mere om bogen
Thomas Gitz-Johansen har sammen med bl.a. Pernille Juhl udgivet boget ”Har du det godt? Om at have det godt i daginstitutionernes hverdag” (Dafolo, 2019). Læs mere om bogen
Medlemmer af BUPL: 395 kroner
PLS’ere, pensionister og ledige: Gratis
Øvrige faggrupper under FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation): 1.000 kroner
Tilmeldingen er bindende, og BUPL refunderer ikke eventuelle udgifter til vikar, p-afgift, transport m.v.
Var du allerede tilmeldt konferencen “Vuggestuebørns trivsel”, da den var planlagt til den 13. maj 2020, så gælder din bindende tilmelding stadig (du behøver derfor ikke at tilmelde dig igen). Dog dispenserer vi fra bindingen, hvis du er forhindret i at deltage den 23. februar 2021. Men det kræver, at du hurtigst muligt uden omkostninger melder afbud til faglig konsulent Bente Christensen (35 46 56 12). Hun kan også svare på andre spørgsmål vedrørende arrangementet.
Tilmeldingen er bindende, men bliver du forhindret i at deltage, kan du sende en BUPL-kollega i stedet for. Du skal blot sende os en mail (ostjylland@bupl.dk) med BUPL-kollegaens navn senest fredag den 18. februar 2021, kl. 12. – Under alle omstændigheder vil vi gerne have besked, da der er forplejning til arrangementet.
Som udgangspunkt afholdes konferencen i Centralværkstedet, Værkmestergade 9, 8000 Aarhus C, men vi tager forbehold for ændringer i tilfælde af mange tilmeldinger. Du kan trygt møde op til arrangementet, hvor vi alle tager ansvar for at mindske smitterisikoen. BUPL Østjylland stiller derfor mundbind gratis til rådighed.
Læs, hvad Centralværkstedet konkret gør, og hvordan du skal forholde dig:
Coronaforanstaltninger 22 09 20
Pædagoger og ledere, der er medlem af BUPL Århus og BUPL Østjylland, er velkomne på konferencerne.
Vi forbeholder os ret til at ændre i programmet, stedet etc., hvorfor du selv bør holde dig opdateret på denne side. Du vil nemlig heller ikke modtage en reminder-mail op til selve arrangementet.