Log ind

ARRANGEMENTER

MidtVestjylland: Når presset bliver for stort, opstår risikoen for forråelse


Forråelse er en overlevelsesstrategi, hvor man gradvist bliver mere og mere rå. Ikke fordi man trives med at være distanceret, ligeglad og uempatisk; men fordi man prøver at beskytte sig selv mod de psykiske belastninger i form af omsorgstræthed, afmagt over andres problemskabende adfærd og moralsk stress.


En fortælling om forråelse
Dorthe Birkmose vil fortælle om, hvordan hun og hendes kolleger brugte forråelsen i et vanskeligt samarbejde med en mor. Hun tænkte rå tanker, som hun delte med kolleger, der ikke formåede at standse hende. De negative fortællinger spredte sig på arbejdspladsen, og den pårørende blev mødt med afvisninger, skæld ud og latterliggørelser. De opdagede det ikke, fordi de fortalte positive historier om deres eget arbejde. Lederen opdagede det ikke, fordi hun ikke var til stede, da værdierne skred.

Skridtene væk fra forråelsen
Der findes ikke et quick fix. Hvis forråelsen i perioder dukker op i en personalegruppe, kræver det, at vi kan opdage faresignalerne. Forråelsen skal frem i lyset så hurtigt som muligt. Ellers risikerer vi, at forråelse bliver en del af kulturen. Det kræver en psykologisk tryghed, hvor det er muligt at tale om fejl og fremsætte kritik uden at blive udskammet eller afvæbnet. Ellers kan vi ikke finde de faglige alternativer, som kan gøre forråelsen som overlevelsesstrategi unødvendig.

Oplægsholder:

Dorthe Birkmose er psykolog samt foredragsholder, forfatter og blogger med fokus på faglighed, etik og risikoen for forråelse i arbejdet med mennesker. Desuden er hun tilrettelæggende underviser på den neuropædagogiske efteruddannelse i Dianalund. Hun har bl.a. skrevet bogen “Når gode mennesker handler ondt – Tabuet om forråelse”.

Målgruppe:

Alle medlemmer, der finder emnet interessant.

Coronapas:

Husk at medbringe et gyldigt Coronapas, når du deltager i BUPL MidtVestjyllands fysiske medlemsarrangementer.

Forplejning:

Der serveres let aftensmad mellem kl. 17.30-18.00, senere kaffe/te med sødt.

Tid og sted

 • Tirsdag den 1. juni 2021
 • Kl.17.30 - 21.00
 • Vildbjerg Sports- og Kulturcenter, Sports Allé 6, 7480 Vildbjerg
 • Tilmelding

  Tilmeldingsfrist:
  Senest den 25. maj 2021 23:59.
  TILMELD DIG
  Tilføj begivenhed til kalender 2021-06-01 17:30:00 2021-06-01 21:00:00 Europe/Copenhagen MidtVestjylland: Når presset bliver for stort, opstår risikoen for forråelse Forråelse er en overlevelsesstrategi, hvor man gradvist bliver mere og mere rå. Ikke fordi man trives med at være distanceret, ligeglad og uempatisk; men fordi man prøver at beskytte sig selv mod de psykiske belastninger i form af omsorgstræthed, afmagt over andres problemskabende adfærd og moralsk stress. Vildbjerg Sports- og Kulturcenter, Sports Allé 6, 7480 Vildbjerg BUPL

  Spørgsmål

  Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte professionskonsulent Marlene Gram Berthelsen, mrm@bupl.dk, eller faglig sekretær Jonna Uhre, jpu@bupl.dk.