Bliver du opsagt, er der en række muligheder for at få hjælp fra din fagforening. BUPL bliver inddraget i sager om afskedigelser, og du kan altid bruge BUPL, hvis du har brug for rådgivning og hjælp.
Længden af dit opsigelsesvarsel afhænger af, hvor længe du har været ansat på din arbejdsplads.
Se opsigelsesvarslerne for overenskomstansatte pædagoger
Læs også:
Nej, en tjenstlig samtale er ikke en fyring.
Den tjenstlige samtale handler oftest om, at ledelsen mener, der er problemer i forhold til den måde arbejdet udføres på og måske vil en opsigelse af dig blive nævnt under samtalen.
Du skal bede din leder om at sende en dagsorden til dig inden samtalen. På den måde kan du være forberedt på, hvad I skal tale om.
Samtalen giver dig mulighed for at give dine kommentarer og afklare eventuelle misforståelser. Du har desuden ret til at have din tillidsrepræsentant eller anden bisidder med.
Husk du har pligt til at møde op til samtalen, hvis den er indkaldt med et passende varsel, og hvis du ikke har lovligt forfald, for eksempel sygdom.
Tag altid en snak med din tillidsrepræsentant eller med BUPL, hvis du indkaldes til en tjenstlig samtale.
En fritagelse fra tjeneste betyder, at du lige nu ikke skal møde på arbejde, men at du skal stille din arbejdskraft til rådighed.
Der kan være forskellige grunde til at blive tjenestefritaget. Det kan for eksempel være, at en aktuel sag undersøges, eller at du er i en opsigelsesperiode.
Nej, du må aldrig lade dig presse til selv at sige op.
For det første får du tre ugers karantæne i arbejdsløshedskassen. For det andet bliver det meget vanskeligt for BUPL at hjælpe dig.
Er der derimod tale om såkaldt ’uansøgt afsked’, altså at din arbejdsgiver opsiger dig, har BUPL gode muligheder for at hjælpe dig. BUPL bliver nemlig orienteret af arbejdsgiveren, når pædagoger opsiges. Se vores vejledning om, hvad du skal huske ved en fyring:
3 gode råd ved fyring
Hvis du bliver opsagt, skal din arbejdsgiver angive en begrundelse for opsigelsen og redegøre for de omstændigheder, der har ført til opsigelsen.
Læs også:
Kontakt BUPL-A vedr. spørgsmål om dagpenge og karantæneregler.
Nej, en advarsel munder ikke nødvendigvis ud i en fyring, men du skal tage den alvorligt.
Formålet med en advarsel er at gøre dig opmærksom på, hvad du skal ændre omkring din adfærd, så du undgår at blive opsagt.
Du skal tage en advarsel alvorligt, og hvis du ikke lever op til de krav, som bliver stillet i advarslen, kan du blive opsagt.
Ret til egne bemærkninger
En advarsel kommer oftest i forbindelse med en tjenstlig samtale, men kan også blive sendt til dig, uden at du har været til samtale først. Uanset hvordan du får advarslen udleveret, har du ret til at komme med dine egne bemærkninger til den. Hvis dine bemærkninger ikke er skriftlige, så sørg for at de fremgår af et referat.
Der stilles særlige krav til en advarsel:
Tryghedspuljen kan hjælpe dig, der er blevet fyret, med at forbedre dine muligheder for igen at komme i arbejde. Ansøg om op til 10.000,- kr. til kurser, coach eller andet, du føler behov for, eller til kompetencegivende kurser op til 20.000,- kr.
Du kan søge hvis du bliver afskediget fra en fastansættelse på grund af nedskæringer, strukturændringer og andet, der ikke skyldes dine egne forhold som f.eks. sygdom eller lignende.
Du skal ansøge om Tryghedspuljens midler i perioden fra du er blevet opsagt, til du fratræder – det vil sige i din opsigelsesperiode.
Før du søger Tryghedspuljen om midler, skal du finde et kursus eller lignende og aftale forløbet med din leder og din tillidsrepræsentant, hvis kurset ligger i din opsigelsesperiode.
Hvis kursusforløbet ligger efter du er fratrådt, skal du kontakte a-kassen for at få besked på om du er berettiget til dagpenge under deltagelse i kursusforløbet.
Kontakt a-kassen
For at ansøge om midler fra puljen, skal du udfylde en elektronisk ansøgning på http://www.tryghedspuljen.dk/
Hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning, er du velkommen til at kontakte din lokale fagforening.
Find din lokale fagforening
Står du foran en fyring? Læs først de 3 huskeregler om afskedigelse.
Nedsat kontingent for ledige
Husk at du som ledig kan få 50 % rabat på din kontingent til BUPL.
Du kan få gratis medlemskab eller nedsat kontingent, hvis du i en periode er på dagpenge eller slet ingen indtægt har.
Er du leder og har brug for oplysninger om afskedigelse, findes svaret i vores univers for ledere.